Afbeelding
Foto:

Wethouder Frans Tollenaar blikt terug:

"Ik ben verknocht geraakt aan Goeree-Overflakkee"

GOEREE-OVERFLAKKEE – "Ja ik ben, als Zeeuw, verknocht geraakt aan Goeree-Overflakkee. Vanuit mijn positie als wethouder heb ik getracht mij steeds dienstbaar op te stellen voor de samenleving. Ik heb mij ingezet om de belangen van het eiland en haar inwoners fair en zo transparant mogelijk te behartigen. Dat alles met de wetenschap dat je het niet een ieder naar de zin kan maken. Dat je als overheid, college en raad samen ingrijpende besluiten moet nemen, gericht op het algemeen belang. Zoiets gebeurt niet lichtvaardig. Het zijn afwegingen. Zoekend in onderhandelingen naar het best haalbare resultaat voor het eiland en haar inwoners. Draagvlak creërend waar mogelijk". Aan het woord is SGP-wethouder Frans Tollenaar, die deze week afscheid neemt van het eilandelijk gemeentebestuur.

Door Jaap Ruizeveld

Frans geeft aan dat hij zijn werkzaamheden zeker zal missen. Het intermenselijk contact was en is hem dierbaar. Maar zijn vertrek komt niet onverwacht. De verkiezingsuitslag van 21 maart enerzijds en anderzijds de meerdere keren uitgesproken wens vanuit raadsfracties om het aantal wethouders terug te brengen van 5 naar 4, kondigden deze ontwikkeling aan. "Dankbaar ben ik dat ik de kans heb gekregen om acht jaar op dit mooie eiland de functie van wethouder te hebben mogen invullen. Na mijn bestuurdersperiode in het Zeeuwse Borsele (van 1998 tot 2006), trad ik op uitnodiging van de SGP in 2010 toe tot het college van de toenmalige zelfstandige gemeente Goedereede. Daar volgde ik Ton Admiraal op.

Impact

Eind 2012 waren er verkiezingen voor de, per januari 2013, te vormen fusiegemeente Goeree-Overflakkee. De SGP behaalde toen 9 zetels en kreeg in het college 2 wethouders. Ik mocht als loco-burgemeester optreden. Mijn portefeuille had als speerpunten economische zaken, arbeidsmarkt, onderwijs, recreatie/toerisme en VVV, windenergie en o.a. weekmarkten en standplaatsen. Daarnaast was ik kernwethouder voor Middelharnis/Sommelsdijk en Herkingen. Een zeer boeiende, brede portefeuille", vat Tollenaar kort de historische terugblik samen. Frans heeft het in de periode van zijn bestuurdersfunctie op het eiland niet altijd gemakkelijk gehad. De teleurstelling bij bewoners in kernen waar windmolens worden geplaatst, begrijpt hij. Maar de verwijten dat hij onvoldoende voor het eiland heeft gescoord in de gesprekken met de Provincie, hebben hem geraakt. "Ik heb er slapeloze nachten van gehad..."

Regierol

De taakopdracht van de Rijksoverheid en Provincie op het winddossier is teruggebracht van 300 naar 225 MW. Wij hebben als gemeente de regierol behouden en zelf plaatsingsbesluiten kunnen nemen. De energietransitie is echt nodig voor een duurzame toekomst, hoe pijnlijk dat door bewoners ook wordt gevoeld. Windenergie draagt in grote mate bij om als eiland in 2020 energieneutraal te kunnen zijn. Ik wil de positieve support vanuit het college en de meerderheid van de gemeenteraad met nadruk noemen. Wij hebben onze positie krachtig neergezet. Kijk wat er gebeurt in de Hoekse Waard als je een louter afwijzende stelling inneemt". Windmolens van 210 meter hoog en veel dichter bij de kernen.

Lief en leed

Elk mens kent zijn of haar emoties. Frans is daarop geen uitzondering. Privé waren er voor hem droevige tijden toen zijn echtgenote, na anderhalf jaar ziek te zijn geweest, in september 2012 overleed. Hij hield zich staande. Werd collegiaal goed opgevangen. Een aantal jaren later mocht hij het geluk, van een nieuwe (Zeeuwse) liefde, hervinden. Bekroond met een trouwplechtigheid in de Goerese toren in 2015. Inmiddels is vorige week het vijfde kleinkind geboren. Meer tijd voor het thuisfront, de kinderen en kleinkinderen is ook heel fijn in ieder geval. Wat de toekomst voor hem brengt, weet hij uiteraard niet. Begin januari is hij ouderling in de kerkenraad van de Gereformeerde Gemeente in Waarde geworden. Kerkenwerk heeft ook de liefde van zijn hart. Evenals in zijn bestuursperiode vindt hij ook daar zijn intermenselijke contacten. Het ruimte geven aan de ander, er zijn voor en naast elkaar, is voor Tollenaar belangrijk.

Onderwerpen

Terugkerend naar zijn wethouderfase zegt hij: "Ik heb steeds open gestaan voor overleg en debat. Met de insteek niet autoritair te willen zijn. Je moet laveren, samenbindend acteren. Enkele belangrijke onderwerpen in de afgelopen jaren? Een greep: op gebied van volkshuisvesting en bouw bijvoorbeeld de realisering van woningbouw Welgelegen Ouddorp. Nieuwbouw van de zorginstellingen Westvoorne en De Vliedberg. Het Fletcher-hotel. De bouw van een nieuwe kerk voor de HHK te Ouddorp. Het traject om met de vele stakeholders een nieuwe recreatievisie vast te stellen. Een visie die uitgaat van niet bouwen op de stranden en in de duinen en het hanteren van ruimtelijke ordening-uitgangspunten. Een soort ruimte voor ruimteregeling voor de recreatiesector om verouderde terreinen te amoveren en tot herstructurering te komen, zou een mooie stap kunnen zijn

Bijzonder voorrecht

Dan het traject om te komen tot een nieuwe beroepscampus voor het onderwijs op het eiland. Het grote draagvlak in de gemeenteraad om te besluiten hier stevig in te investeren, stemde dankbaar. De transitieatlas voor de aanpak van de onderwijskrimp in het primair onderwijs (PO). De transitieatlas voor het voortgezet onderwijs (VO) samen met de gemeente Tholen en Schouwen-Duiveland om de aansluiting arbeidsmarkt onderwijs te versterken, gaat zeker zijn vruchten afwerpen. De VVV-fusie Goeree-Overflakkee is bereikt. Ontwikkeling van de Noordrand is in combinatie met de windopgave, nieuwe natuur en wonen samen met collega Markwat. Het is een onvolledige opsomming, maar tekent de kracht van de gemeente. Het was aanvankelijk pionieren na de herindeling. Kijk nu waar de gemeente staat, regionaal, provinciaal, landelijk en zelfs buiten de grenzen. Gedrevenheid en bestuurskracht hebben ons samen zover gebracht. Om aan dat proces een bijdrage te hebben mogen leveren, was een bijzonder voorrecht", stelt Frans Tollenaar.