'Gesprekken zijn constructief gevoerd'

Vervolg van de voorpagina

Door Jaap Ruizeveld

Vanuit het oogpunt van kostenbesparing en efficiency is gekozen voor vier wethouders in plaats van de (tot donderdag 24 mei) huidige vijf bestuurders. Volgens Kees van Dam (SGP) die als voorzitter van de grootste raadsfractie de verkennende gesprekken en de onderhandelingen voerde, zijn alle partijen benaderd om hun inbreng te leveren. Niet alle fracties hebben overigens daarop gereageerd. In zijn presentatie schetste Van Dam het veranderde politieke speelveld na de verkiezingen van 21 maart. De kiezer bepaalt wie de verantwoordelijkheid dient te dragen. Op basis van de uitslag zijn de gesprekken constructief gevoerd en is intern overlegd. Met een doorlopende informatie aan de burgemeester en met het vragen om input bij huidige bestuurders en onder andere de gemeentelijke organisatie.

Samenwerken

Het coalitieakkoord omvat een viertal hoofdthema's (van het vorige akkoord) en de huidige indeling van de Programmabegroting. Het zijn Leefbaarheid, Aandacht voor jongeren en ouderen, Het versterken van de economie en het thema Burger, bestuur en financiƫn. Dit laatste hoofdstuk legt de nadruk op een meedenkende en faciliterende, vraag gestuurde organisatie die luistert naar de inwoners. Waar de financiƫn op orde zijn en waar door het bestuur met de inwoners wordt samengewerkt en geparticipeerd.

Lef en ambitie

Een nieuwe start kan niet zonder lef en ambitie. Dus ruime aandacht voor duurzaamheid, innovatie en het benutten van kansen. Maatschappelijk verantwoord inkopen en ondernemen, reductie van het afval. Om in dit veld een goed voorbeeld te geven zal de gemeente zich inzetten voor het verduurzamen van de eigen huisvesting en van het overige gemeentelijk vastgoed. Prioriteit op sociaaleconomisch gebied voor - met name - kernen aan de oostkant van het eiland die een zwakkere structuur hebben. Hier zullen impulsen worden gegeven.
Inzet om 1600 nieuwe banen te scheppen. Veiligheid van het wegennet op het eiland. Bestrijding van criminaliteit en overlast, omzien naar huiselijk geweld (waaronder kindermishandeling).

Geen discriminatie

Actief meewerken aan het fusieproces van de woningbouwverenigingen op het eiland. Waar mogelijk karakteristieke gebouwen in stand houden, De kernen Oude-Tonge en Nieuwe-Tonge komen als eerste in aanmerking voor het opstellen en uitvoeren van plannen voor integrale gebiedsontwikkeling. Faciliteren van woningbouwplannen en aanpakken van verpaupering. Van discriminatie mag in de gemeente geen sprake zijn. Steun voor dorpsraden. Het accommodatiebeleid dient te worden ingevuld. Schade en kosten van handhavingsmaatregelen zoveel mogelijk op de veroorzakers verhalen. Blijvende zorg voor de aanrijtijden van ambulances, wijkagenten verspreid over het hele eiland.

Weekmarkt Sommelsdijk

In het hoofdstuk Werk en Inkomen staat dat er altijd sprake moet zijn van een beschutte werkplaats, in welke vorm dan ook. In het onderdeel Cultuur en erfgoed het signaal dat de woensdagmarkt van Sommelsdijk (die daar al tientallen jaren plaatsvindt) behoort tot het culturele erfgoed van deze kern. Er dient en dat staat dan bij het aandachtspunt Sport een ontmoedigingsbeleid te komen voor het gebruik van alcohol in sportkantines.