Afbeelding
Foto:

Geen verdere bebouwing toestaan in directe omgeving strand en duinen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het gesloten coalitieakkoord is een richtinggevend document waarin de vier partijen SGP, VKGO, CDA en VVD in samenwerking met de overige fracties (de oppositie) de komende vier jaar de belangen dienen te behartigen van de inwoners, bedrijven, organisaties en instellingen op het eiland. Daarbij invulling geven aan die aspecten waardoor het goed wonen, werken en verblijven is op Goeree-Overflakkee. Een megaklus niet in één document samen te vatten maar waarin wel de intenties duidelijk zullen zijn. In onze editie van woensdag komen wij nader op enkele thema's terug.

Door Jaap Ruizeveld

In het hoofdstuk Recreatie en Toerisme wordt vermeld dat er geen verdere bebouwing meer wordt toegestaan in de directe omgeving van strand en duinen. Met de toevoeging dat de identiteit van Ouddorp door recreatieve ontwikkelingen niet verloren mag gaan. Vermenging van recreatieve- en woonfuncties dient niet plaats te vinden. Voor het vestigen van een bed- en breakfast-voorziening dient met name voor de Kop van het eiland een stringent beleid ontwikkeld te worden. Reeds in gang gezette projecten dienen te worden uitgevoerd maar er dient rekening gehouden te worden met de belasting binnen de omgeving waar de projecten worden uitgevoerd. Dat betekent dat de ontwikkeling van Ouddorp-Bad in evenwicht moet zijn met de bestaande natuur en moet passen in de omgeving. Het mag geen woonwijk worden. De Recreatievisie moet in concreet beleid worden omgezet.

Waterkwaliteit

Bij het punt Duurzame ontwikkeling wordt scherp neergezet dat na de realisering van de afgesproken 225 MW aan windmolens er binnen de gemeente geen windmolens meer geplaatst worden. Ingezet wordt wel op de komst van de getijdencentrale in de Brouwersdam en op 'groene waterstof'. Waardevolle landbouwgronden worden niet omgezet in zonneparken. De waterkwaliteit van het Haringvliet wordt in de gaten gehouden zodat de zoetwatervoorziening voor de landbouw gewaarborgd blijft en eventuele vervuiling van het water tijdig in beeld komt. Bij infrastructuur (fysiek en digitaal) wordt gesteld dat er actief medewerking wordt verleend aan initiatieven om te komen tot snel internet. Samen met marktpartijen wordt gezocht naar mogelijkheden om de internetverbinding te verbeteren.

Eilandmarketing

Uitvoering van dit project kan niet voor honderd procent een ambtelijke taak vormen. Het aantrekken van externe kennis op het gebied van marketing is gewenst. Onderzocht wordt of Eilandmarketing op termijn ondergebracht kan worden in een nieuwe of bestaande organisatie. Schone stranden, schone jachthavens en de duurzaamste kustbestemming. Of wel de Quality Coast Award promoten.