Pinksterweekend vooral zonnig

Na opnieuw een warme zomerse start van deze week, is het inmiddels gevoelig frisser geworden op de Eilanden. De stevige noordenwind maakt(e) het bovendien gevoelskoud vlak aan zee: die nare windchill. Doordat een hogedrukgebied zich uitbreidt tot over Engeland is de algehele stroming pal noord geworden. Met voorlopig nog even een ferme luchtaanvoer over het relatief koude Noordzeewater is het overdag niet veel warmer meer dan 15 graden. De doorstaande noorder maakt het dus nog extra koud. Tegen het weekend neemt de wind af en kan er nog een koude nacht volgen met een graad of 7 net buiten de kom.

Daarna komt het hogedrukgebied meer uit boven de Noordzee en het zuiden van Scandinaviƫ. De wind kan daardoor ruimen naar noordoost en dan kan de wat droger wordende lucht ook wat meer opwarmen. Tijdens het weekend zijn maxima haalbaar rond 20 graden en met de zon er meer bij is het prima pinksterweer. Zeker in de zon en uit de wind is het uitstekend toeven en zelfs warm te noemen zondag.

Met wat geluk loopt het kwik in de thermobuis (zondagmiddag) door naar 22 of 23 graden in de schaduw. Het blijft steeds aan de droge kant en neerslag van betekenis wordt eigenlijk niet meer verwacht. Ook op de middellange termijn blijven de actiefste depressies op de oceaan bivakkeren en blijft ons weerbeeld voornamelijk in het teken staan van hogedrukgebieden. Indien deze hogen voldoende positie blijven opbouwen ten noordoosten van Nederland, dus boven Scandinaviƫ en Oost-Europa, profiteren we nog steeds van een aangename stroming uit het oosten of noordoosten met prima middagtemperaturen.

Komt de spil toch weer meer uit richting Engeland, keert het zeer koele (huidige) weerbeeld terug. Een overgang naar zeer kil en uiterst wisselvallig weer, noch een overgang naar zeer warm weer ligt voor de hand. Mogelijk komt die hoogzomerse warmte pas eind mei weer eens om de hoek kijken. De komende zomer zou best eens goed kunnen uitpakken. Het Britse weercentrum verwacht een gemiddeld iets hogere luchtdruk ten noorden van Nederland gedurende de zomermaanden. Die barometrische trend zou meer dan normaal een droge, aflandige - en bovenal warme luchtaanvoer kunnen betekenen.