Het eerste Pinksterteken

En er geschiedde haastelijk uit den hemel een geluid, als van een geweldigen gedreven wind, en vervulde het gehele huis waar zij zaten.
(Handelingen 2:2)

Met Pinksteren denken we eraan dat de Heilige Geest is uitgestort. De tekenen waarmee dit gepaard ging, zeggen iets over de komst en het werk van de Heilige Geest. Het eerste Pinksterteken waarover Lukas schrijft, is het geluid als van een geweldige gedreven wind.

Goddelijke zending

Allereerst wordt uit dit hoorbare teken duidelijk dat er sprake is van de Goddelijke zending van de Heilige Geest. Het geluid geschiedt haastelijk, plotseling en onvoorzien, maar wel op Gods tijd. Dit geluid komt vanuit de hemel. Tien dagen geleden is de Heere Jezus naar de hemel gegaan. Nu zendt Hij vanuit de hemel de Heilige Geest naar de aarde. Die Geest zal wereldwijd Zijn werk doen in mensenharten. Wat in de hemel door de Drie-enige God is uitgedacht, wordt op de aarde uitgewerkt.
Er klinkt een geluid uit de hemel. In het Grieks lezen we het woord 'echo'. Tussen hemelvaart en Pinksteren was Gods gemeente bijeen in de opperzaal. Hun aanhoudend smeekgebed om de komst van de Heilige Geest was de echo van Gods werk in hun hart. De komst van de Heilige Geest is als het ware een weerklank op hun gebed.

Krachtige werking

Er klinkt een geluid als van een geweldige gedreven wind. Dit wijst heen naar de krachtige werking van de Heilige Geest.
Niemand heeft de beschikking over de wind. Hij blaast waarheen hij wil. Zo is het ook met de Heilige Geest. Hij werkt vrijmachtig. Mensen kunnen de Heilige Geest niet laten komen wanneer en waar zij maar willen. Dat bepaalt de Heere. Zo werden op de Pinksterdag drieduizend mensen verslagen in het hart, vele anderen niet.
Een storm is onwederstandelijk, door niemand op te roepen en door niemand tegen te houden. Zo is ook het werk van de Heilige Geest. Het is niet te weerstaan. Drieduizend mensen die daar aan het begin van de dag niet op hadden gerekend, gaan het verslagen van hart uitroepen: "Wat zullen wij doen, mannen broeders?"
Hoewel de gevolgen van een storm duidelijk zichtbaar zijn, is de werking van de wind zelf verborgen. Dit blijkt wel op de Pinksterdag. Er klinkt slechts een geluid van een storm. Er slaat geen deur en er beweegt geen blad. Het is alles even verborgen hoe dit kan. Het werk van Gods Geest kunnen de mensen op het Pinksterfeest zelf niet verklaren. Petrus en de andere apostelen moeten dat voor hen doen.
Een grote storm is ontzagwekkend. God brengt de wind uit Zijn schatkamers voort. Daaronder is een mens nietig en klein. Zo is het ook als de Heilige Geest het leven van een zondaar binnenkomt. Dan laat Hij een mens iets van de hoogheid van God gevoelen. Hij breekt de trots en brengt tot ootmoed. De drieduizend Pinksterlingen gingen buigen onder Gods majesteit en werden klein voor God.
De wind werkt ook zuiverend. Nevels worden verdreven en giftige dampen weggeblazen. Zo vernieuwt het werk van de Heilige Geest de gehele mens. In de gemeente na Pinksteren zien we dit zuiverende werk van Gods Geest heel duidelijk. Er is onder Gods kinderen volharding in leer en in leven. Er gaat wat van hen uit, ook in de omgeving.

Rijke vervulling

Tenslotte is dit Pinksterteken een heenwijzing naar de rijke vervulling met de Heilige Geest. Het geluid van de wind vervult het gehele huis. Het klinkt door het tempelcomplex waar de apostelen met de anderen zijn samengekomen.
Zo vervult de Heilige Geest ook het gehele hart van de apostelen. Aan deze eenvoudige Galileeƫrs worden de gaven van de Heilige Geest geschonken, zodat ze voor een korte tijd onbekende talen vloeiend kunnen spreken. Ze worden bediend uit de Persoon van de Heilige Geest. God de Heilige Geest is nu in hen. Ze mogen nu weten de dingen die hun van God geschonken zijn. Nu valt het volle licht op Gods grote werken, die Hij heeft gedaan tot hun zaligheid. Pinksteren is de kroon op alle voorgaande heilsfeiten. De apostelen worden ook bedeeld met de kennis van de Heilige Geest. Hij is hun Trooster, hun Leidsman, hun Hulp en hun Licht. Hij blijft eeuwig bij hen.

Het eerste Pinksterteken mag moed geven. De Pinksterwind waait nog. Ook in 2018.

Ds. S. Maljaars, Meliskerke