Met raad en daad

Kerkgebouwbenamingen

Kunt u mij eens uitleggen wat nu het verschil is tussen een kathedraal en een basiliek? Heeft dit iets met de ouderdom, de bouwstijl of het gebruik van het gebouw te maken?

Kathedralen en basilieken zijn kerkgebouwen van de Rooms-Katholieke kerk. Een basiliek was oorspronkelijk bij de oude Romeinen een langwerpig gebouw met een op zuilen of pijlers rustend hoger middengedeelte, in welke verhoging links en rechts vensters aangebracht waren. Sedert de eerste eeuwen van het christendom werden de kerken in deze vorm gebouwd. Elk groot kerkgebouw dat zich door hoge ouderdom of door een grote toeloop van bedevaartgangers onderscheidt, kan aanspraak maken op de op de eretitel 'basilica minor', verleend bij apostolisch privilege of verworven sedert onheuglijke tijden. Aan deze eretitel zijn enkele bijzonder privileges verbonden. Een dergelijke basiliek kan herkend worden aan twee eretekenen: de draaghemel in rood en geel fluweel in het priesterkoor en een zilveren bel op een draagstok. Een kathedraal of dom is een kerk waar zich de katheder of zetel van de bisschop bevindt. Daar de kathedraal de belangrijkste kerk van een plaats was, werd de bouw en de decoratie steeds aan de grootste bouwers en meesters toevertrouwd. Beroemd zijn de schitterende gotische kathedralen in de West-Europese landen. Een kathedraal onderscheidt zich echter niet wat stijl en ontwikkeling betreft van de kerkbouw in het algemeen.

Waar is de grens?

U weet zo veel, kunt u mij nu eens uitleggen waar de ruimte van het heelal ergens eindigt? Daar moet toch een grens aan zijn?

Die vraag is al vaak aan de astronomen gesteld. Prof. Albert Einstein (1879-1955) placht dan te antwoorden: "Het heelal eindigt daar waar geen stof meer is en geen krachten meer werken." En als iemand doorvroeg: "Waar is dat dan?", zei hij wel eens: "Daar is het absolute niets en het heeft geen zin te twisten of dit bestaat of niet bestaat, want min nul is gelijk aan plus nul." Wij kunnen u dus niet de weg wijzen naar het einde. Trouwens, als er een grens is aan het heelal, ligt die toch zo ver weg, dat u er tijdens uw leven nooit kunt komen. Zelfs niet met een lichtstraal of een laser-raket...

Kriebelhoest

Wat kun je doen tegen nachtelijke hoest als hoestdranken, drop en keelpastilles niet helpen en je je eega niet wilt wakker houden?

Zo' n droge kriebelhoest ontstaat meestal als iemand door de mond ademt, zodat er droog stof mee naar binnen komt. Snuit de neus goed leeg, ga op uw rug liggen zodat er geen vocht meer naar uw neus loopt, adem in elk geval door de neus in, want dan wordt het stof door de neushaartjes tegengehouden. Gaat het ademhalen wat langzamer dan uw longen dat wensen, blaas de lucht dan snel via uw mond uit. U hebt dan meer tijd beschikbaar voor het inademen via uw neus. Houd een glas water of fles goede hoestsiroop en papieren zakdoekjes wel bij de hand.

Fles doorsnijden

Hoe krijg ik zonder splinters de bodem uit een fles?

Wikkel op de gewenste plek een in spiritus gedrenkte sajetdraad om de fles. Doe dat buiten, ver van alle geisers, gaskachels en andere waakvlammen. Zet een emmer koud water klaar. Steek de draad in brand en draai de fles horizontaal rond, zodat de vlammetjes precies de juiste cirkel verhitten. Dompel de fles daarna ineens in het water. Door de plotselinge afkoeling en krimp knapt het glas op die plaats af.