Afbeelding
Foto:

Elke dag nieuw

'Elke dag nieuw', roeping & verwachting; voor moeders vandaag, door Elise Pater-Mauritz. Een uitgave van Den Hertog, onder ISBN nr. 9.789. 033.128.950. Prijs € 13,90. Elise Pater is getrouwd met Bart en moeder van Zarah (7), Sophia (5) en Kaleb (2). Zij heeft een weblog over Bijbels opvoeden, huishouden en meer: www.elkedagnieuw.nl.

Dit boek begint met een ontboezeming van een jonge moeder: 'Ik ben een jonge moeder die heel veel van haar man en kinderen houdt. Maar ook een moeder met vragen. Hoe kan het dat ik niet altijd vreugde kan vinden in mijn leven als echtgenote en moeder? Waarom voel ik me soms onrustig, onzeker of onvoldaan?'

Op de cover lees ik vervolgens dat het werk van een moeder misschien niet zo opzienbarend lijkt, maar dat het zeker waarde heeft voor de eeuwigheid. De schrijfster neemt de lezers mee door de Bijbel en zoekt naar Gods roeping voor moeders vandaag en de verwachting die er is in Hem.

Kijken we naar het leven van Eva, dan vertelt je dat over je roeping in je huwelijk, het leven van Jochebed, de moeder van Mozes, vertelt je meer over je roeping in je gezin. De geschiedenis van Martha en Maria vertelt je over je roeping in je huis.

Naast deze Bijbelse gegevens lees je ook de ervaringen van zeven 'gewone' moeders van vandaag: Jacomijn Heijboer-Dankers (42), Berdien Luiting-Links (27), Mirjam Mol-Hafkamp (34), Janneke Mourits-Rutterdamp (34), Nelleke van der Velde-van den Hoek( 30), Bertine de Wit (34). Elise Pater laat je ontdekken dat moederschap in al zijn facetten net tuinieren is. In je roeping die je moet vervullen, ben je van het begin tot het einde afhankelijk van de Heere. Maar ook… Zijn trouw is elke dag nieuw.

Het inleidende hoofdstuk heeft als titel meegekregen: 'Kweektuingeluk'. De auteur gaat met haar jonge kinderen de moestuin in, want ze hebben tomaatjes gezien. Ze mogen nog niet geplukt worden, want ze zijn nog niet rijp. Elke dag willen ze kijken of de tomaatjes al rijp zijn, maar hun geduld wordt op de proef gesteld. Moeder geeft hen wel een opdracht, die ze dagelijks mogen vervullen: water geven. Zo vergelijkt de schrijfster het leven van een moeder met tuinieren. In dit hoofdstuk komen de volgende facetten aan de orde: houden van moeder-zijn, moedergeluk, het geluk zoeken in omstandigheden, de roeping, de verwachting, de eeuwigheid op ons netvlies.

Op blz. 15 geeft Elise uitleg bij dit boek. Eva en het huwelijk, Jochebed en het gezin, Martha en Maria en het huis. Elise geeft toe dat ze dit boek nooit alleen had kunnen schrijven. Ze heeft geen diploma's en ze noemt zichzelf geen deskundige (al mag ze dit na haar ervaringen best zo noemen). Wat dit boek zo praktisch en eerlijk maakt, is dat het gaat over het leven van elke dag. Het gaat ook over de betekenis van Gods Woord voor moeders van nu. Het gaat niet alleen over het leven van zichzelf, maar ook lees je de verhalen van zes andere moeders. Zij waren bereid om Elise over hun leven te vertellen: persoonlijke dingen over hun huwelijk, hun gezin, hun huis, hun worstelingen. Bovenal waar zij de kracht uit putten en hoe ze hun leven leven. Achterin het boek kun je vinden wie die moeders zijn. Wellicht helpt dat ook bij het lezen van de rest van dit boek. Zij stellen zichzelf voor.

Daarnaast kun op www.elkedagnieuw.nl/moederboek bij elk hoofdstuk iets extra's vinden om te downloaden en te gebruiken, zoals een filmpje ter introductie op dit boek. Daarin komen alle moeders in beeld, die een bijdrage hebben geleverd.

Aan het eind van elk hoofdstuk vind je doordenkers, vragen en ideeën om over te schrijven in je notitieboek. Naast het uitproberen van de aangereikte ideeën, kun je ook eigen ervaringen en gedachten noteren. Dan wordt theorie toegepast in de praktijk. Zo wordt je eigen notitieboekje een interessant en fijn boekje, om telkens je leerervaring opnieuw te lezen.

Dit boekje is bijzonder waardevol in de opvoeding van kinderen en de roeping die van moeders gevraagd wordt. Deze bespreking is veel te kort om alle facetten aan bod te laten komen. We mogen de auteur en de andere moeders bijzonder dankbaar zijn dat dit boekje mocht verschijnen. Van harte wensen we het in vele gezinnen. Bovenal dat het uitstijgt boven het tijdelijke en ons plaatst in eeuwigheidslicht. Het dankwoord eindigt met twee Bijbelteksten: 'Doch wie roemt, die roeme in de Heere' (2 Kor. 10:17) en: 'Want wat hebt gij, dat gij niet hebt ontvangen?' (1 Kor. 4:7).