Afbeelding
Foto:

Veel jeugd bij Dodenherdenking Middelharnis

MIDDELHARNIS - Zoals gebruikelijk werd ook deze keer de Dodenherdenking in Middelharnis druk bezocht, er waren veel kinderen en jeugdigen bij de plechtigheid betrokken.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Na een matig bezocht Oecumenisch Avondgebed in de EmmaĆ¼skerk werd er voor het gemeentehuis verzameld voor de stille tocht richting het monument aan de Hoflaan. Deze keer geschiedde de tocht zonder 'omfloerste' trom. De plechtigheid bij dit monument werd geleid door Wendy Tuns. "Herdenken wordt steeds ingewikkelder", aldus mevrouw Tuns. "En daarom moeten we de verhalen over de toekomst levend houden door deze door te vertellen". De twee minuten stilte werd ingeleid door muziekvereniging Sempre Crescendo. Na dit stiltemoment, afgesloten met het zingen van het Wilhelmus, waren er verschillende bijdragen.

Vredeslied

Onder leiding van Nelleke Bruggeman zongen vier meisjes het Vredeslied met als titel 'Als het vrede was'. Namens de gemeente Goeree-Overflakkee hield wethouder Frans Tollenaar een toespraak. Hij sprak zijn waardering uit voor de grote opkomst naar de Hofplein en hij waardeerde vooral ook de betrokkenheid van de jongeren op deze avond. Hij onderstreepte de noodzaak van herdenken van generatie op generatie. "Jullie zijn nodig om later het stokje van de herdenking door te geven".

In zijn toespraak schonk hij niet alleen aandacht aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, maar ook aan hen die sneuvelden bij etnische conflicten en terrorisme. Verder noemde hij de militairen die op vredesmissie omkwamen. "De stemmen van hen die de levens van onze vrijheid gegeven leven voort aan hen die in nauwe gedachten met hen verbonden waren".

"Je beseft pas echt wat vrijheid is al je de vrijheid ontnomen is", aldus wethouder Tollenaar. In zijn toespraak haalde hij verder de mensen uit Middelharnis aan die in de oorlog gevallen zijn en waar het monument aan de Hoflaan en het monument voor de Joodse slachtoffers op het kerkhof aan herinnert. Verder citeerde de wethouder verschillende gedichten, waaronder een deel uit het gedicht 'De Achttien dooden" van Jan Campert:

Ik zie hoe 't eerste morgenlicht
door 't hooge venster draalt.
Mijn God, maak mij het sterven licht
- en zoo ik heb gefaald
gelijk een elk wel falen kan,
schenk mij dan Uw gena,
opdat ik heenga als een man
als 'k voor de loopen sta.

Tollenaar refereerde ook aan de "meer dan 50 miljoen mensen die op de vlucht zijn voor geweld en oorlog in dat licht stemt onze vrijheid tot grote dankbaarheid". Nadat de wethouders Tollenaar en De Jong namens het gemeentebestuur een krans hadden gelegd was er gelegenheid voor de verschillende instanties en particulieren om een krans of bloemstuk bij het monument te leggen. Een aantal schoolkinderen legde ook een bloem bij het monument.

Afbeelding