Vooral rond zondag kans op regen

De fraaie meizomer die we ook op woensdag nog in huis hadden, houdt geen stand de rest van deze week. Eigenlijk stroomde de koele zeelucht vanuit het westen al binnen aan het eind van woensdagochtend. Met name op Hemelvaartsdag was het nog koeler en was het enige tijd somber en regenachtig op de eilanden. Toch waren er ook weer opklaringen aansluitend in het zuidwesten van Zuid-Holland.

Al met al beleefden we een grandioze voorzomerse meifase die sterk deed denken aan die uit 1976 en 2000, toen er maar liefst twaalf tot dertien zomerse dagen op rij volgde in een flink deel van ons land. Vooral de intens blauwe, wolkenloze lucht was opmerkelijk de afgelopen dagen. De zon maakte overuren en scheen tot 15 uur per dag. Hiermee hadden we zo'n beetje de allerzonnigste eerste meifase ooit! De bovenste bodemlaag op de vaak nog kale akkers is kurkdroog geworden, maar dieper in de grond nog niet.

Een uitzakkende depressie via Engeland deed het prachtige zomerweer dus de das om. Op donderdag (Hemelvaart) resulteerde dat dus in een nogal wisselvallige en belangrijk koelere dag. Vervolgens komt via de zuidwestkant van een nieuw Engels laag een tijdelijk hogedrukgebied langszij. Dit zorgt op vrijdag en zaterdag weer voor beter weer met meer zon en maxima rond 20 graden zaterdag.

Op de zondag keert de wisselvalligheid terug als wederom een lagedrukgebied via Engeland uitzakt naar de Noordzeeregio. Het resultaat is een periode met buiige regen en waarschijnlijk een ronduit koele dag. Na het weekend blijft het weliswaar licht wisselvallig, maar met regelmatig prima weer op de Eilanden. Daarbij hebben we alleszins redelijke dagtemperaturen die zich bewegen tussen de 15 en 18 graden.

Feit is wel dat deze meimaand niet capabel is om de net genoemde zeer fraaie meifase uit 2000 te evenaren. Langer dan een week echt stabiel weer op 't pleit is kennelijk het hoogst haalbare in dit land. Zou deze regelmatige onderbreking van heel mooie weerpatronen de trend zijn voor de zomer van 2018? Het lijkt er wel weer op. Een zeer fraaie, langdurige mooie en droge (hoog)zomer lijkt zeldzamer te worden. De stabiliteit in de atmosfeer is ver te zoeken tegenwoordig gedurende de maanden juli en augustus. Telkens vormen zich gemakkelijk buien van kaliber in de hoogzomer die regelmatig wateroverlast geven.