Afbeelding
Foto:

Dodenherdenking Den Bommel:

'Vrijheid is geen vanzelfsprekendheid'

DEN BOMMEL - Vrijdag 4 mei vond de jaarlijkse Dodenherdenking plaats in gebouw "Bij de Bron". Aansluitend werden bij het oorlogsmonument twee minuten stilte gehouden en werden er bloemen gelegd.

De heer Rien Bakelaar heette namens de Stichting Oranje Comité en Stichting Dorpsraad Den Bommel en Zuidzijde een ieder hartelijk welkom .
Hij noemde enkele gebeurtenissen die in de omgeving van Den Bommel zijn gebeurd, zoals de begrafenis van de vliegeniers Robert E. Stover en sergeant Harold Lockett. Ook zijn er inwoners van Den Bommel omgekomen door ontberingen in werkkampen (Hendrik Lokker en Gerrit Ras) en Jappenkampen (Abraham en zijn zoon Herman Jongeling). Bakelaar sprak: "Ik denk dat er geen winnaars maar alleen verliezers zijn.
Laten we hen nooit vergeten!"

Namens Gemeente Goeree-Overflakkee hield de heer Berend-Jan Bruggeman een toespraak. Hij sprak de woorden "Vrijheid is geen vanzelfsprekendheid'. Gedachtig aan het landelijke thema "Vrijheid geef je door". De heer Bruggeman waardeerde het dat er zoveel jongeren aanwezig zijn. Rien Bakelaar vertelde over de inundatie. In het voorjaar van 1944 werd door de Duitse bezetter grote delen van ons eiland onder water gezet, de zogenaamde Inundatie.

Vele inwoners moesten Flakkee gaan verlaten. Velen zijn toen geëvacueerd naar elders, velen naar de provincie Groningen. Als gevolg van de inundatie zijn kostbare landbouwgronden verwoest. Ook zou er op korte termijn een tekort komen aan voedsel. De Hongerwinter stond voor de deur. Na terugkomst op Flakkee, toen de oorlog was beëindigd, bleken er inwoners waren overleden en begraven op hun evacuatieadres.Door drie leerlingen van de plaatselijke basisscholen 't Kompas en Ollie B. Bommelschool, te weten Kyara Looy, Maren Baron en Jantine van den Boogaard, werden zelf gemaakte gedichten over de bezetting voorgedragen.

Ds. De Borst hield een meditatie. Hij wist dat vooral bij ouderen die de oorlog meemaakten, dit nog veel emoties oproept. In ons gedenken spelen emoties een grote rol. "In gedenken zit wel iets moois. We gedenken iets wat voorbij is. De Tweede Wereldoorlog ligt al 73 jaar achter ons. We gedenken de slachtoffers, maar als we dat alleen doen ontbreekt er iets. N.l. De dichter van Psalm 48 spreekt Wij gedenken UW weldadigheid".

HIJ heeft het goede met ons voor: Weldadigheid van God tegenover Gewelddadigheid in de Oorlog. Voor acht uur gingen allen met een Stille Tocht naar het monument van de gevallenen. Jan Meinster blies de "Taptoe". Hierna volgde de twee minuten stilte. Na de stilte werden door de Brandweerlieden de Nederlandse, Engelse en Amerikaanse vlag gehesen en legde de heer Bruggeman legde een krans namens de Gemeente Goeree- Overflakkee.

Hierna werden bloemen gelegd door afgevaardigde heer Leun Melissant namens de Oud Militairen. Ook werden er bloemen gelegd namens Dorpsraad Den Bommel en Zuidzijde, namens Stichting Oranje Comitee, namens de Gezamenlijke kerken in Den Bommel (Ned. Hervormd en Gereformeerd), namens het Sint Adolfskoor, namens Ondernemersvereniging Den Bommel en door de kinderen van de twee basisscholen.
De krans en bloemen werden door de leden van de Bommelse Jeugdbrandweer aangereikt. Daarna was er gelegenheid voor de overige belangstellenden om bloemen te leggen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding