Afbeelding
Foto:

'Eating apart together'

Als kok voor vleeseters en (flex) vegetariërs aan één tafel is het altijd weer even puzzelen om het iedereen tijdens de warme maaltijd naar de zin te maken. De schrijvers van 'Eating apart together' kennen het dilemma en kwamen op het idee om gerechten te bedenken waarvan zowel de vegetariër als de vleeseter samen kunnen eten. Deze aanpak maakt nieuwsgierig naar de uitwerking van dit concept.

Wie vegetarisch wil koken, komt in de supermarkt waarschijnlijk al snel terecht bij het koelvak met de vegaburgers. Maar wat kan eigenlijk nog meer dienen als vleesvervanger? Bladerend door dit vrolijke ogende kookboek blijkt dat van alles te kunnen zijn: van zongedroogde tomaatjes tot zwarte olijven en van halloumi tot pijnboompit.

De gerechten worden stap voor stap beschreven, de ingrediënten zijn eenvoudig verkrijgbaar in de supermarkt of zullen standaard als basisvoorraad al in de voorraadkast aanwezig zijn.

In de inhoudsopgave een overzichtelijke rubricering van de gerechten met pasta, rijst, risotto, salade stamppot en supergraan. Gevolgd door een aparte rubriek voor ovengerechten, hapjes uit het vuistje en specials.

Ook is er aandacht voor het vervangen van vlees in een samengestelde maaltijd. Zo kan je bijvoorbeeld biefstuk vervangen door een portobello en een schnitzel door een pasteitje met paddenstoelen. Samen met frietjes en sperziebonen of rode kool met gekookte aardappelen een aantrekkelijke combinatie. Op de paginagrote foto's staan de vlees (of vis) variant en de vega-optie steeds samen afgebeeld en elk recept wordt afgesloten met een min of meer grappige quote over eten.

Sommige suggesties zijn misschien een beetje voor de hand liggend, zoals de tip om het vlees in chili con carne te vervangen door champignons. Voorop staat dat het erg leuk én inspirerend is om te lezen op hoeveel manieren vlees vervangen kan worden in een maaltijd. Zo kunnen de vegetariër én de vleeseter samen van één gerecht genieten. Of, als andere optie: het op een eenvoudige manier inlassen van één of meer vleesloze dagen per week.

Inspirerende ideeën genoeg!

Bijzonder weetje: het kookboek kwam via crowdfunding tot stand.

Eating apart together
Tessel Peijnenburg en Niki Jongman
2016, uitgeverij Orlando
112 blz., € 12,50
ISBN 9789492086457

+ Cadeautip voor Moederdag.
+ Eenvoudige recepten met makkelijk verkrijgbare ingrediënten.
+ Eén gerecht voor zowel de vegetariër als de vleeseter.