Zilveren gemeentepenning is tot nu toe niet uitgereikt

GOEREE-OVERFLAKKEE – Waarom wel aanvragen/voordrachten voor personen die vervolgens een Koninklijke Onderscheiding (Lid in de Orde van Oranje Nassau b.v.) kunnen krijgen, en geen uitreikingen tot nu toe van de zilveren gemeentepenning? Dat geldt toch ook voor inwoners die zich verdienstelijk hebben gemaakt?

Door Jaap Ruizeveld

Vragen die in deze weken rond de traditionele Lintjesregen niet verwonderlijk zijn. Hoe het zit met de criteria die gelden voor de toekenning van de zilveren penning, hebben wij de gemeente benaderd. Daar moet je wel heel veel voor hebben gepresteerd en het gebeurt dan nog alleen in zeer bijzondere gevallen.
Het college kent de zilveren gemeentepenning alleen in zeer bijzondere gevallen toe aan inwoners, als blijk van bijzonder grote waardering en erkentelijkheid, voor het feit dat zij zich in zeer hoge mate verdienstelijk hebben gemaakt voor de gemeente. Activiteiten die aanleiding kunnen geven tot het toekennen zijn: van persoonlijke aard; niet zijnde werkzaamheden verricht voor/bij een zelfstandige onderneming of in opdracht van de werkgever; het moet belangeloos zijn uitgevoerd voor de samenleving van Goeree-Overflakkee. En het moet zijn verricht op maatschappelijk, cultureel, sportief en/of economisch gebied.

Uitzonderingen

Over de duur en de intensiteit van de verdiensten is bepaald dat de persoon die in aanmerking komt voor een zilveren gemeentepenning als hij of zij zich minimaal vijftien jaar aaneengesloten, gemiddeld 8 uren per week, actief en vrijwillig heeft ingezet op genoemde gebieden. Maar er zijn uitzonderingen. Neem het voorbeeld van een sporter die een Olympische medaille behaalt. De criteria blijken zeer omvangrijk te zijn. Het is de moeite om de lijst eens zorgvuldig te bestuderen. Twee aspecten noemen wij hier nog: de gemeentepenning wordt niet postuum uitgereikt en wordt ook niet uitgereikt aan personen die op grond van hun verdiensten al een Koninklijke Onderscheiding hebben ontvangen of die voor dezelfde verdiensten al een gemeentelijke onderscheiding kregen in de voormalige gemeenten Dirksland, Oostflakkee, Middelharnis of Goedereede.