Met raad en daad

Oorlogspaleis

Wij bezichtigden het Haagse Vredespaleis. Is het waar, dat bij elke belangrijke stap (aankoop grond, eerste paal, opening) een oorlog is uitgebroken? En welke waren dat dan?

In grote trekken klopt dat verhaal wel. Tijdens de eerste Haagse Vredesconferentie in 1899 besloten de belangrijkste mogendheden tot instelling van een Permanent Hof van Arbitrage, dus internationale rechtspraak bij een geschil. Prompt brak de Boerenoorlog uit. In 1904 werd met geld van de Amerikaanse miljonair Carnegie een stichting opgericht, om genoemd hof in een nieuw gebouw in Den Haag te vestigen. Dat jaar verklaarde Japan de oorlog aan Rusland. Na lange onderhandelingen kon grond voor het 'Vredespaleis' worden aangekocht. Ongeveer gelijktijdig landden er Amerikaanse mariniers op Cuba. In 1907 is de eerste paal geslagen en dat jaar bezetten Franse troepen Casablanca als begin van de strijd in Marokko. In 1912 werd het hoogste punt van het bouwwerk bereikt en prompt brak de Eerste Balkanoorlog uit. Toen het gehele paleis gereed stond, volgde in 1913 de Tweede Balkanoorlog. En na de officiële opening van het zgn. Vredespaleis op 28 augustus 1913 en inwijding van het Internationale Hof van Arbitrage, stond de (eerste) Wereldoorlog voor de deur.

Blaasontsteking

Ik krijg telkens weer last van blaasontsteking. Ook de restjes medicijnen van vorige keer helpen niet. Weet u wat beters?

De bacteriën die het slijmvlies in uw blaas aantasten, moeten eerst grondig worden uitgeroeid. Daarom moet u altijd de gehele kuur volledig afmaken en mag u beslist geen medicijnen overhouden! Bovendien is dan voor een evt. volgende ontsteking een ander geneesmiddel nodig. Laat de huisarts dus uw urine onderzoeken, vraag een nieuwe kuur en maak die medicijnen helemaal op, ook al verdwijnt de pijn vele dagen eerder. Slik ook dagelijks extra vitamine C in de vorm van speciale tabletten die langzaam en bij gedeelten oplossen, zodat de werkzame stof geleidelijk gebruikt kan worden om deze ontsteking te blijven bestrijden.

Ritnaalden in 't gazon

Sinds kort zie ik grote bruine plekken in mijn groene gazon en ontdekte ik er vlak onder het oppervlak een vrij dun aaltje, volgens ingewijden een 'ritnaald'. Kunnen die de veroorzakers zijn?

Ritnaalden of koperwormen zijn de larven van de zgn. kniptor. Dat is een grappig insectje, dat u 's zomers op harde grond kunt zien liggen en zich dan met een knip rechttrekt. Daardoor maakt het een sprong van wel 20 cm en kan zo ontvluchten als er onraad is. De vrouwtjes leggen hun eieren in de aarde en de larven migreren verticaal tot ze een grondlaag bereiken waar temperatuur en vochtigheid naar hun zin zijn. Ze verpoppen zich ook diep in de grond en het volgend voorjaar komen ze pas als volwassen kniptor tevoorschijn. De larven vreten echter aan de wortels van bijna alle tuinbouwgewassen, zoals aardappelen, bietjes, bonen, knolraap, peentjes, uien, enz. Grijp niet te snel naar chemische middelen die schadelijk zijn voor het milieu. Allereerst kunt u opletten bij het spitten en wieden. U ziet de koperkleurige larven gemakkelijk en kunt ze gelijk doden door ze in tweeën te trekken of aan de kippen te geven. Zet nu eens op die bruine plekken in uw gazon een aantal vangplanten, zoals sla. Daar zijn die ritnaalden gek op. Als ze in de wortelhals belanden, verkleurt de sla en kunt u de plant(en) uit de grond trekken en het ongedierte doden. Ook kunt wat oude aardappels in blokjes snijden en die met een aangesneden kant in de graszoden te drukken, maar zo dat u ze nog goed ziet. (steek er anders een stokje door) Ook daarin verzamelen zich veel koperwormen en na een paar weken hebt u ze gevangen. Dat is beter dan de grond te ontsmetten, want daarmee doodt u ook de zo nuttige regenwormen.

Vouw in rib

Hoe krijg ik de vouw terug in een zelf gewassen ribbroek?

Zo'n broek moet heel voorzichtig gestreken worden, en wel met een paar lagen van een katoenen stof tussen broek en strijkijzer. Is die ribstof erg dik, dan kunt u het erop wagen met slechts één laagje katoen er tussen.