Bestrijding van terreur

Onlangs was ik met mijn gezin enkele dagen in Israël. Reeds eerder had ik dat land bezocht. Het is indrukwekkend wat daar allemaal gaande is. Ook is Israël het land van de 'beminden om der vaderen wil'. Er staan in de Bijbel nog beloften voor het Joodse volk. Daarom mag Israël wel onze bijzondere aandacht hebben. Het viel me dit jaar vooral op dat het land te maken heeft met terreur zonder weerga eigenlijk. Maar ook dat het land in staat is om goede weerstand hiertegen te bieden. Wat dat betreft kunnen Europese landen nog veel van Israël leren. Laat ik enkel opvallende dingen rond terreur in Israël noemen.

In de eerste plaats heeft de staat Israël een hek geplaatst tussen de Palestijnse gebieden en het eigen land. Over de plaatsing van dat hek is destijds heel veel te doen geweest. Het zou volstrekt niet acceptabel zijn dat Israël dergelijke maatregelen zou nemen. Vooral de linkse media hebben moord en brand geschreeuwd over dat hek. Mensen zouden worden gediscrimineerd, Palestijnen zouden in hun rechten worden gekort, het internationale recht werd geschonden en Israël zou zich illegaal land hebben toegeëigend. Los maar even van de waarheid van al deze beschuldigingen, moet wel gezegd worden dat dit hek heel effectief is geweest. Verschillende mensen in Israël hebben erop gewezen dat het een maatregel is waardoor het aantal slachtoffers van terreur duidelijk minder is geworden. En het bewaren en beschermen van onschuldige mensen lijkt mij bij uitstek een taak voor de goede overheid. Het hek heeft zijn nut ruimschoots bewezen. Het heeft veel onschuldig bloedvergieten voorkomen.
In de tweede plaats viel het op dat vrijwel overal in het land maatregelen tegen terreur worden genomen. Het is allemaal niet echt zichtbaar, maar bij heel veel busstations staat een rijtje paaltjes. Dit om te voorkomen dat iemand met een vrachtauto op onschuldige burgers kan inrijden. Ook zijn er op allerlei plaatsen dingen in de weg aangelegd waardoor opeens een rij pallen uit de grond naar boven komt. Verder zijn er veel camera's die vastleggen wat er gebeurt. En rond de Tempelberg zijn hele strenge maatregelen getroffen. Zo komt een niet-islamiet op vrijdagmiddag niet op het terrein van de grote moskee op de tempelberg. De politie houdt mensen dan tegen. Verder zijn er ook allerlei dingen aangebracht in het straatbeeld, waardoor terreur kan worden bestreden. Ik moet zeggen, als je erop gaat letten, heeft men daar toch echt goed over nagedacht. Wat dat betreft kan ons land nog wel iets leren over effectieve bestrijding van de terreur. Het binnenhof wordt inderdaad beschermd door een aantal grote palen die uit de grond omhoog kunnen komen. Maar het zijn dan ook weer zoveel palen, dat je er bij wijze van spreken met een tank nog niet doorheen komt. En dat hoeft natuurlijk ook weer niet. Terroristen verplaatsen zich veelal niet in een tank. Kortom, er valt voor Nederland in Israël veel te leren op een belangrijk punt.
In de derde en voornaamste plaats wil ik het leger van Israël noemen. Israël kent de dienstplicht. Jonge mensen (meisjes en jongens) moeten respectievelijk 3 en 2 jaar in dienst. Overal zie je soldaten, jonge mensen van rond de 20 jaar. Vooral in Jeruzalem zie je overal soldaten en politie. In de wijken houden ze toezicht op de openbare orde. De veiligheid in Israël komt inderdaad uit de loop van een mitrailleur. Jonge mensen lopen rond met een geweer in de aanslag. Hun vinger bevindt zich in de bruut van de trekker. Er hoeft dus maar iets te gebeuren en het leger is paraat. Het opmerkelijke vond ik dat dit jonge mensen zijn van rond de 20 jaar. Wat is dat indrukwekkend dat jonge mensen op deze manier de vrede van hun land dienen. Ik heb bewondering gekregen voor de jonge soldaten in Israël. Misschien moeten we in Nederland ook maar weer eens proberen om de dienstplicht in te voeren. Het zou kunnen helpen voor veel jonge mensen. Kortom, Israël is een land waar veel is te zien. Het is het land van de beminden om der vaderen wil. En daarom onze aandacht waard.

Ds. W. Visscher