Afbeelding
Foto:

Goed bezochte herdenking in Oude-Tonge

OUDE-TONGE- De herdenking in Oude-Tonge werd ook dit jaar weer goed bezocht. Naast een groot aantal inwoners, woonden ook veteranen, afgevaardigden van diverse instanties, gemeente, brandweer en scholen de bijeenkomst bij. Muziekvereniging 'Vooruit' was aanwezig om de herdenking op te luisteren met passende muziek. De organisatie was wederom in handen van de Oranjevereniging.

Tekst en foto: Mirjam Terhoeve

Wim Harteveld, de voorzitter van de Oranjevereniging, opende de bijeenkomst. Een speciaal welkom was er voor de gasten uit Canada, Ian en Martha Mason, kinderen van de in Oude-Tonge omgekomen piloot James Edgar Mason. Om exact acht uur, gaf hij, na het signaal taptoe, het sein voor de twee minuten stilte ter nagedachtenis van alle slachtoffers van oorlogsgeweld en met name ook voor de omgekomen dorpsgenoten en de families Cohen, De Winter, Meijer en Cohensius. Deze joodse families werden uit Oude-Tonge gedeporteerd naar vernietigingskampen. Bij hun voormalige woonhuizen zijn Stolpersteinen geplaatst en ook daar werden bloemen gelegd.

Stokje doorgeven

Namens de gemeente Goeree-Overflakkee was raadslid Conny Pipping aanwezig om samen met Justin Heemes en Robin de Koning van RKBS 'De Nobelaer' een krans te leggen bij het monument. Pipping zei erg dankbaar te zijn dat er ook in Oude-Tonge ieder jaar een herdenking plaatsvindt en dat de jeugd hierbij betrokken wordt. "Door hier aanwezig te zijn, kunnen ze begrijpen wat er heeft gespeeld en dat vrijheid een groot goed is", zo sprak hij. "Hopelijk zullen zij in de toekomst het stokje overnemen om te blijven gedenken. Er is nu geen vrees en angst. We kennen alleen de verhalen van de oudere inwoners, die de oorlog hebben meegemaakt en soms traumatische herinneringen hebben aan deze tijd. Daarnaast herdenken we vandaag de slachtoffers van de oorlog in Nederlands-Indiƫ en hen die het leven lieten tijdens vredesmissies. De gevolgen van een oorlog zijn enorm en juist daarom moeten wij onze vrijheid koesteren. In gedachten zijn we bij de slachtoffers, de nabestaanden en de overlevenden, die het nog steeds moeilijk hebben".

Respect

Na een mooi gedicht van Tamara Melissant en Julia Konijnenburg van OBS 'Het Startblok', was het woord aan Lizzy Beenhakker, pastoraal medewerker van de Rooms-Katholieke kerk. Ze vertelde over haar ouders, die de bombardementen van Rotterdam en de hongerwinter van 1944 hadden meegemaakt. "Voor mijn ouders was de herdenking op 4 mei altijd heel belangrijk en bij ons thuis werd er altijd veel gesproken over die tijd", vertelde ze. "Over de het onrecht, het ongeloof over het lot van de Joden, maar ook over de saamhorigheid die er heerste. Het motto bij ons thuis was: 'Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.' Ieder mens is naar Gods beeld geschapen, dus heb respect voor elkaar, ongeacht geloof, ras, aard en gezindheid. Vrijheid van meningsuiting is een groot goed, wat wij moeten omarmen. Gun dat ook een ander, maar ken ook de grens van beledigen. En durf mensen die anders zijn te verdedigen. Dat is de basis voor een leven in vrede met elkaar".
Na deze woorden werden er bloemen gelegd door de afgevaardigden van diverse instanties en de aanwezige kinderen legden witte rozen bij het monument. De herdenking werd afgesloten met het zingen van het Wilhelmus.