Wethouder Feller legt krans namens gemeentebestuur.
Wethouder Feller legt krans namens gemeentebestuur. Foto: Jaap Ruizeveld

Eerste Ouddorpse burgerslachtoffers vielen in 1940 bij bommenexplosie

OUDDORP – Hij had dit keer kunnen kiezen voor het actuele boek 'De laatste getuige' van Frank Krake over Wim Aloserij, die vorige week plotseling overleed. Maar Pau Heerschap, die al meerdere keren de herdenkingsbijeenkomst in Zalencentrum Dorpstienden leidt, voorafgaand aan de plechtigheid op 4 mei rond het monument aan de Dorpsweg/Hazersweg, richtte zijn woorden geheel op een lokale gebeurtenis.

Door Jaap Ruizeveld

Op 1 november 1940 vielen de eerste Ouddorpse burgerslachtoffers. Vader Jan Meijer (51) en dochter Lena (12) werden gedood door één van de vier bommen die die avond boven Ouddorp werden neergelaten. Hun namen staan vermeld op één van de lijsten op het monument 'Voor hen die vielen' 1940-1945.Twee jonge broers hadden kort voor het dramatische moment de woning verlaten en bleven ongedeerd. Ook het huis van oma werd volledig verwoest, maar zij kon onder het puin worden gehaald en na eerste medische behandeling in een open bak van een vrachtwagen naar het ziekenhuis worden vervoerd. Zij overleefde het voorval. Pau Heerschap had de informatie en de foto's van de beide slachtoffers gekregen van nabestaanden van de familie Meijer.

Monument

Heerschap besteedde ook aandacht aan het ontstaan van het Ouddorpse monument in 1951. Twee stoepstenen van een woning in de Oostdijk zijn bij de bouw gebruikt. In 1982 zijn de twee platen met de namen van de oorlogsslachtoffers geplaatst en in 2015 kwam er een extra monument bij ter herdenking van de ramp op de visserskotter OD 1, waarbij drie doden waren te betreuren na de ontploffing van een opgeviste bom in de Noordzee.

Vrijheid is kostbaar

Evenals later bij het monument ook wethouder Feller aanstipte, werd bij deze herdenking vooral het thema 'Vrijheid geef je door' (item verzet) besproken. Ook werd niet geheel voorbijgegaan aan het thema 'Wie dienen wij te gedenken?' De grote belangstelling, onder wie veel jongeren, voor de herdenkingsplechtigheid kenschetste de wethouder als een samenkomen in respect. Een moment van eenheid met hen die verdriet hebben om het verlies van dierbaren. Vrijheid is kostbaar. Wij moeten de fakkel doorgeven aan onze jeugd, zodat ook zij niet vergeten wat er in die verschrikkelijke oorlogsjaren is gebeurd, in de wereld, in het land, maar ook hier op ons eiland Goeree-Overflakkee.

Plechtigheid

Brassband Concordia begeleidde zowel de bijeenkomst in het Zalencentrum als bij het monument, waar Peter Meijer het signaal taptoe gaf, waarna twee minuten een indrukwekkende stilte volgde. Na twee coupletten van het Wilhelmus werden er, zoals elk jaar, kransen en bloemen gelegd. De wethouder namens het gemeentebestuur, de Goereese Gemeenschap, de Veteranen, de vertegenwoordiging stichting Wo2GO, het gezamenlijke eerbetoon door leerlingen van beide basisscholen Koningin Beatrix en De Westhoek, de Dorpsraad en de Oranjeverenigingen Ouddorp, Goedereede en Stellendam. Met de erewacht en de inzet van Scouting Ouddorp (Jan Joosten) en Goedereede was het een waardige samenkomst.