Afbeelding
Foto:

Canadese oorlogsveteraan heeft Holland in zijn hart gesloten

OUDDORP - De afgelopen dagen - waaronder het weekeind - was de Canadese oorlogsveteraan Roly Armitage voor de zesde keer sinds het eind van Wereldoorlog 2 terug in Nederland. De inmiddels 93-jarige veteraan beschikt nog over een vrij
goede gezondheidstoestand en hij hoopt vurig over 2 jaar, in 2020, de plechtigheden dan rond het 75-jarig herdenken van de oorlog, mee te kunnen maken. Roly had dit keer zijn kleinzoon (48) meegenomen om hem vooral in het Zeeuwse gebied de
plekken te laten zien waar in de oorlogsjaren zo heftig is gevochten en waar veel van zijn Canadese medestrijders om het leven kwamen.

Door Jaap Ruizeveld

Ik ontmoet de sympathieke Canadezen in de tuin bij de familie Hoek aan de Dijkstelweg in Ouddorp. Een weerzien en dat geeft in de loop der jaren een hechte en vertrouwde band. Zaterdag had Fred Hoek zijn gasten opgehaald in Noordwijk. Tot vanmorgen (dinsdag) waren zij 'back in town Ouddorp'. Dan nog een rustdag in Noordwijk en vervolgens de terugreis op donderdag naar Ottawa. Roly woont daar dichtbij in Durobin. In genoemde korte tijdsfase moest een druk programma worden afgewerkt. Hoek begeleidde de Canadezen onder andere naar Middelburg en Westkapelle. Daar kon Roly Armitage aan zijn kleinzoon de plekken tonen waar destijds zware schermutselingen plaatsvonden. De veelvuldig onderscheiden en gedecoreerde oorlogsveteraan bezoekt ook steeds erevelden. Dit keer de grote Canadese begraafplaats in Bergen op Zoom.

Op Kop van Goeree

Tijdens hun verblijf in Ouddorp logeerden de Canadezen in het pension Ouddorp aan de Dorpsweg. Zaterdagmiddag (Bevrijdingsdag) bezochten zij het met kransen en bloemen getooide herdenkingsmonument 'Voor hen die vielen' 1940-1945 en het monument voor de slachtoffers van de bomexplosie visserskotter OD 1. Holland, Ouddorp, de familie Hoek, hebben een onuitwisbare plek in het hart van de oorlogsveteraan ingenomen.
Hij onderhoudt contacten en was ook communicatief vaardig met het schrijven van een tweetal boeken over zijn leven. Stil zitten is er voor hem nog niet bij. Een uitnodiging van de Oranjevereniging Goedereede om daar zaterdagavond festiviteiten bij te wonen sloeg hij dan ook niet af.

De oorlogsjaren

Roly ging vrijwillig bij het Canadese leger in Ottawa in april 1942. Een jaar later belandde hij in Engeland en in juni 1944, enkele dagen na de invasie op D-Day, kwam hij aan land op Juno Beach in Normandiƫ. Na de gevechten in en rond Caen trok het leger verder naar en door Belgiƫ. Roly was betrokken bij gevechten op 1 november 1944 in het Zeeuwse Walcheren, om de Schelde vrij te krijgen van Duitse troepen. Hier sneuvelden meer geallieerden dan op D-Day in Normandiƫ. Vandaar werd de doorsteek gemaakt naar Bergen op Zoom en Dordrecht en aansluitend naar Nijmegen, waar de Canadezen de frontlinie overnamen van de Amerikaanse parachutisten die daar geland waren tijdens Market Garden.