Afbeelding
Foto:

Bijna 200 aanwezigen bij herdenking Nieuwe-Tonge

NIEUWE-TONGE – Bezoekers van de Dodenherdenking worden door Karolien Jordaan, voorzitter van de Oranjevereniging, welkom geheten in Ons Dorpshuis.

Door Erwin Guijt

Hierna lopen de bijna tweehonderd aanwezigen in een stille tocht richting de begraafplaats, waar Anne-Karin Guijt-Holleman, voorzitter van de dorpsraad, de plechtigheid opent. Het Rode Kruis, de vrijwillige brandweer en enkele militairen vormen een erewacht rondom het graf van verzetsstrijder Jacob Arij Verolme. Namens de gemeente spreekt wethouder Markwat. Hij spreekt een blijk van waardering uit voor het levend houden van dergelijke bijeenkomsten en prijst de aanwezigheid van zoveel jongeren en kinderen. "Vrijheid is niet alleen een groot goed, maar ook een belangrijke verantwoordelijkheid. Het is waardevol om zo met elkaar in een stille tocht te lopen, in verbondenheid met hen die nog tot op de dag van vandaag verdriet hebben om de gebeurtenissen die we nu herdenken.''

Markwat verwijst naar de laatste woorden van Verolme, namelijk: "Beroof mij van het leven, maar mijn vrienden verraden; nooit!'' Na hier enkele woorden over gesproken te hebben, legt de wethouder een krans. Mauro (8) en Stan (19) lezen beide een gedicht voor, waarna verschillende organisaties, volwassenen en kinderen bloemen leggen. De bekende twee verzen van het Wilhelmus worden gezongen. Guijt-Holleman sluit de bijeenkomst af. Zij heeft die middag nog een grote begraafplaats uit de Tweede Wereldoorlog bezocht. "Daar zie je de prijs van vrijheid. Daarom is het zo belangrijk dat we deze koesteren.'' Na haar woorden loopt het gezelschap terug naar Ons Dorpshuis om nog even na te praten en een kopje koffie of thee te nuttigen.