Het dak van de vestiging aan de Hofdijksweg is voorzien van zonnepanelen.
Het dak van de vestiging aan de Hofdijksweg is voorzien van zonnepanelen. Foto:

Jan Westhoeve:

"Westhoeve bereidt zich voor op de toekomst "

OUDDORP – Peter en Jan Westhoeve van Westhoeve Potatoes willen graag meewerken aan het duurzaam maken van het bedrijf en de omgeving. Zij leveren met plezier een bijdrage aan een energieneutraal Goeree-Overflakkee in 2020. Daarnaast hebben zij nog meer plannen, waaronder ontwikkeling van nieuwe meer duurzame teelten.

Door Adri van der Laan

Eén van de stappen die Westhoeve Potatoes richting 'energieneutraal' zet is zijn productieloods aan de Hofdijksweg te voorzien van zonnepanelen. Vorige week werd dit project afgerond en is het bedrijfsgebouw waarin de aardappelen verpakt worden volledig zelfvoorzienend wat de energie betreft. Mede-eigenaar Jan Westhoeve zet zich graag in voor een 'gezonde en groene omgeving', want na het plaatsen van zonnepanelen staan er nog meer initiatieven gereed om uitgevoerd te worden. Nog voor de zomer zullen ook het landbouwbedrijf en camping Brouwersdam 100% energieneutraal zijn. Jan vertelt dat hij daarnaast een zonnepark wil gaan inrichten, waarbij de grond daaronder behouden blijft voor het produceren van voedsel. Deze combinatie is uniek in Nederland en kan als pilot dienen voor Europa. Momenteel worden er namelijk zonneparken neergezet ten koste van landbouwgrond, en dit wil Westhoeve juist voorkomen. Jan Westhoeve vindt het logisch dat akkerbouwers naar wegen zoeken om hun grond beter te exploiteren, zoals met de aanleg van een zonnepark, want voor landbouw alleen op het westelijk deel van het eiland ziet hij weinig toekomst. "Over een jaar of twintig zal er aan de westkant van Goeree-Overflakkee geen boer met traditionele landbouw meer over zijn", zo is zijn voorspelling. Eén van de mogelijkheden om de bedrijfsgronden weer gezond te exploiteren is de vorming van recreatiebedrijven door akkerbouwers. Westhoeve is een groot voorstander ervan om de boeren, die nu nog aan strenge regelgeving zijn gebonden, meer keuzevrijheid te geven om hun bedrijf anders vorm te geven. Dit zal volgens hem ook de kwaliteit van het landschap zeer ten goede komen.

Landschapsontwikkeling

Westhoeve is ook actief in de recreatiesector met de Camping Brouwersdam bij het begin van de Brouwersdam. Momenteel worden de activiteiten nog door regelgeving beperkt, maar de familie Westhoeve heeft grootse plannen voor de omgeving. Jan vertelt dat hij een plan heeft ingediend om het gebied rondom de camping verder te ontwikkelen. De voor akkerbouw kwalitatief mindere grond kan beter geëxploiteerd worden. In het plan is bij de familie Westhoeve alle ruimte voor natuur, cultuur en recreatie. In dit plan zouden ook – vanwege de brakke grond – alternatieve teelten kunnen plaatsvinden. Het zou voor het gebied rondom de camping een grote kwaliteitsimpuls zijn en daardoor ook een mooie toevoeging aan het toeristisch product van de gemeente.

Uitbreiding?

Voor wat betreft het exportbedrijf van aardappelen - Westhoeve Potatoes – nemen de activiteiten jaar op jaar toe. Bij het bedrijf werken ongeveer 25 mensen. Aardappelen worden in Nederland voornamelijk vanuit Noord-Nederland gekocht, in Ouddorp verpakt en vervolgens wereldwijd geëxporteerd, naar landen in het Midden-Oosten, maar ook verder zoals naar het Caribisch gebied, Afrika en Zuid-Amerika. Een deel van het verzendklaar maken van de aardappelen wordt ook aan andere inpakbedrijven op het eiland uitbesteed. Natuurlijk is het een goed teken dat het goed gaat met het bedrijf vindt hij. Jan tekent hierbij wel aan dat, voor wat betreft het bedrijf aan de Hofdijksweg de grens bereikt is. "We hebben samen met onze ouders dit bedrijf in veertig jaar tijd opgebouwd en nu groeien we uit ons jasje. Nu worden uitbreidingsmogelijkheden binnen de gemeente onderzocht. Mocht dit niet mogelijk zijn dan zullen wij ook locaties dichter richting de Rotterdamse havens onderzoeken.