Bevrijdingsweekend overtuigend zonnig

Na de 'regenbom' begin deze week die op sommige plaatsen bijna de aprilse maandhoeveelheid afleverde binnen 48 uur, knapte het weer zienderogen op in het uiterste zuidwesten van de provincie Zuid-Holland.
Inmiddels stevenen we af op een zonovergoten bevrijdingsweekend straks met veel zon op het pleit.
April 2018 was een zeer warme maand met een gemiddelde temperatuur die 3 graden boven de norm lag. Door de regionaal vele millimeters water de laatste dagen, is de maand uiteindelijk ook te nat verlopen in diverse delen van Nederland. In sommige delen van het land was er al sprake van een oplopend neerslagtekort (voordat de inmiddels vertrokken 'regenbom' insloeg zeg maar..) Dat is nu wel aangevuld.
We zien een uitloper van het Azorenhoog zich uitbreiden tot boven onze contreien richting het weekend.
Waarschijnlijk is het in de nacht naar vrijdag tot wat lichte nachtvorst gekomen buiten de bebouwde kom. Ook in de nacht naar zaterdag kan 't nog flink afkoelen bij nagenoeg heldere, stille weersomstandigheden.
De al genoemde ferme uitloper van 't hoog der Azoren krijgt een apart luxe filiaal boven Scandinavië later.
Dit is een prima ontwikkeling voor ons weerbeeld tijdens het weekend. Met een matige noordoostenwind wordt dan droge en (vrij) warme continentale lucht meegenomen uit het nog warme Oost-Europa. Het weekend zal dan ook gekenmerkt gaan worden door overtuigende zonneschijn en maxima die op de 20 graden zullen uitkomen. Het Amerikaanse weermodel mikt al op hoogzomerse temperaturen nadien.
Voor begin komende week zou het wel eens meer dan 25 graden kunnen worden tot op de stranden toe.
In de periode 7 tot pakweg 11 mei blijft het weer dus aan de warme - of zelfs zomerse kant met doorgaans een kleine kans op een (onweers)bui. Mocht het hogedrukgebied wat meer domicilie kiezen in de richting van Schotland begin nieuwe week, blijft het zeer warme weer uit, maar dan blijft het sowieso fraai met 'slechts' 18-20 graden tijdens de middaguren. Rond het midden van de komende week is er sowieso kans op een enkele (stof)bui op de Eilanden als er een afwisseling plaatsvindt tussen twee hogedrukgebieden.