Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

Weet je 't nog...?

In deze bijlage voor abonnees bundelt de redactie verhalen over vroeger en duikt in het archief op zoek naar opmerkelijke berichten. Zekere bij de oudere lezers zullen deze verhalen regelmatig zorgen voor een gevoel van herkenning. Het is de bedoeling om deze bijlage een aantal keer per jaar gratis te verspreiden onder de abonnees. Reageren op artikelen kan via redactie@eilandennieuws.nl, onder vermelding van 'Weet je 't nog...?'


Schippersknecht Arie Holleman vervoerde voedsel, onderduikers, oorlogsvliegers en illegale lectuur

Een interessant verhaal over Arie Holleman, naar aanleiding van documenten die zijn dochter in het familiearchief bewaart. Holleman bleek "een ruwe klant met een gouden hart".


Deze uitgave bevat een aantal verhalen over de Tweede Wereldoorlog. Maar één enkel verhaal heeft daar niet zoveel mee te maken. Het is geschreven door Adri Nelis en gaat over de familie Wittekoek, die in maart 1953 emigreerde naar Canada. Hij kwam op het idee naar aanleiding van een reactie op zijn artikel over de heer Vetter.


'De tien van Renesse' werden in Middelharnis berecht. Ellen De Vriend schreef er een boek over.


Harold Leonard Tamboer was een neef van Jan Tamboer uit Nieuw-Vennep. Zijn ouders emigreerden vanuit Dirksland (Flakkee) naar Clifton, New Jersey; daar is Harold geboren. Jan Tamboer vertelt de geschiedenis van zijn neef vanaf de datum dat hij bij de Amerikaanse luchtmacht in dienst kwam.

De foto's in deze bijlage - tenzij anders vermeld - zijn beschikbaar gesteld door Jan Both van Streekarchief Goeree-Overflakkee.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding