Afbeelding
Foto:

'Volg Mij!'

Meerdere keren klonk het uit de mond van de Heere Jezus: 'Volg Mij!' Het bekendst is wel de roeping van Levi, Mattheüs, uit het tolhuis. Wanneer we de uitkomst zien, dan is deze roepstem van de Heere Jezus met zoveel kracht in zijn hart gekomen, dat hij weggetrokken werd uit zijn oude leven (want hij zat midden in zijn geld en goed) en Jezus onvoorwaardelijk volgde.

Wat houdt het volgen van Jezus in? Je zou het met de catechismus een stervend leven kunnen noemen: afsterven van ons oude leven en opstaan in een nieuw Godzalig leven. Tegen een ander zei de Heere Jezus het volgende: 'Zo iemand achter Mij wil komen, die verloochene zichzelf, en neme zijn kruis op en volge Mij.' Wanneer we de navolging van Christus betrachten, dan zal het duidelijk zijn dat de Heere Zijn kinderen oefent in de dagelijkse praktijk van het leven. En juist in de geloofsoefeningen liggen de geloofsbeproevingen. Wat wordt door die beproevingen van het geloof zichtbaar? Iets van de Meester Zelf, ze gaan Zijn beeld vertonen. In een afhankelijk leven gaan ze het gebed leren en beoefenen: 'O Zoon, maak mij Uw beeld gelijk.'

Ds. J.J. van Eckeveld is predikant van de Gereformeerde Gemeente te Zeist.

Voordat deze predikant in acht hoofdstukken in gaat op de verschillende facetten van het volgen van Jezus, geeft Hij in het Woord vooraf aan waarom de geschiedenis van de roeping van Levi bij drie evangelisten beschreven staat. Dan kan het toch niet anders of deze geschiedenis is uitermate belangrijk. Opmerkelijk is dat Mattheüs en Markus vermelden dat Levi na de roeping direct opstond en Jezus volgde. Lukas voegt er nog iets anders aan toe: hij heeft alles verlaten, heel zijn tollenaarsleven. Duidelijk is bij alle drie de beschrijvingen: Levi werd overwonnen door het woord van Christus.

Dus, waar begint het volgen van de Heere Jezus mee? Altijd door het gegrepen worden door het Woord van God. Als het Woord postvat in ons hart, dan kunnen we niet meer van dat Woord loskomen. Waar rust de oproep tot ons allen? In de schepping, want wij zijn goed geschapen om God groot te maken, om Hem te volgen. Onze Schepper heeft voor 100% recht op ons. Het gevallen zijn in de zonde doet niets af van de eis van God. Iedere kerkdienst wandelt de Heere Jezus in het gewaad van Zijn Woord tot ons. Onder andere met dit woord: 'Wendt u naar Mij toe, wordt behouden.' Een iets andere bewoording dan 'Volg Mij!'

Maar niet alleen in de schepping rust de oproep om Hem te volgen, ook in Gods verbond. Wanneer we doopformulier lezen, dan komen we deze oproep ook tegen, want door de Heilige Doop worden we vermaand en verplicht tot een nieuwe gehoorzaamheid. Het is duidelijk dat dit alles te maken heeft met een nieuwe gehoorzaamheid. Hoevelen zijn zich hier niet van bewust? De verbondseis verzwaart onze schuld tegenover God. We bedoelen wel mensen, die het teken en zegel van Gods verbond hebben ontvangen. Iemand in de binnenlanden van Papoea kan niet gestraft worden vanwege het verachten van Christus, maar wij wel, als we verloren gaan. Het is een levensnoodzakelijk iets om Hem te leren kennen, te volgen en Zijn voetstappen te drukken.

De volgende facetten van het volgen van Christus worden in dit boek van bijna 100 pagina's aan de orde gesteld: De weg van Christus en de weg van de Kerk, Navolging in de Schrift, Navolging in de kerkgeschiedenis, Zo iemand achter Mij wil komen… Lijden om Christus' wil, de gezindheid van Christus, navolging en heiligmaking en het lopen in de loopbaan.

Het laatste hoofdstuk eindigt met een vriendelijke, dringende en bewogen oproep:

'Wendt u naar Mij toe, wordt behouden.' Vlucht toch tot Hem. Hij wacht om genadig te zijn. Nog is het tijd.
Zo gij Zijn stem dan heden hoort,
Gelooft Zijn heil- en troostrijk woord,
Verhardt u niet, maar laat u leiden.

Al Gods kinderen zullen zeggen dat het zo goed is achter Jezus in het drukken van Zijn voetstappen, in de navolging van Hem. Ze zullen zeggen dat één kus van Jezus' mond meer is dan alles van beneden. Wat zal de volheid dan zijn, die wacht?

Een boek voor jong en oud, want we zijn niet te jong om Hem te volgen, maar gelukkig ook nooit te oud.

Van harte aanbevolen!

'Volg Mij!' De navolging van Christus, door ds. J.J. van Eckeveld, een uitgave van Den Hertog onder ISBN nr. 9. 789. 033.128.868, prijs € 12,90. Op de voorkant een mooie illustratie van voetstappen in het zand. Dat deed me denken aan een bekend gedicht.