Met raad en daad

Het heidense Pinksteren

Je hoort vaak vertellen dat Kerstmis een gekerstend joelfeest is en Pasen bij de heidenen een vruchtbaarheidsfeest, gezien de eieren, enz. Was Pinksteren soms ook een heidens gebeuren?

Toen de christelijke kerk onze huidige herdenkingsdagen en feesten vaststelde, heeft men rekening gehouden met een aantal reeds bestaande heidense gebruiken. Kerstmis ging de midwinterzonnewende met het joelfeest (n.a.v. het weer gaan lengen van de dagen) vervangen, Pasen verving het Joodse Pesach (de uittocht uit Egypte) en paste ook in de plaats van bestaande lentefeesten met vruchtbaarheidsriten (meiboom en eierenverering). Dat kon allemaal, omdat men destijds toch niet precies de data wist van Christus' geboorte, de wederopstanding, enz. Pinksteren werd 50 dagen later gesteld (vandaar de naam, afgeleid van het Romeinse 'pentecostes', dat 50e dag betekent) en kon de plaats innemen van de oogstfeesten. Bij sommige heidense volkeren bestonden afweerdansen tegen boze geesten die de oogst konden aantasten of ander onheil stichtten. In andere streken danste men om de huizen om ziekten af te weren, of rondom de bronnen voor het behoud van goed drinkwater, of de bevolking trok zingend over de velden. Daarvoor in de plaats kwamen de processies door de bewoonde plaatsen en langs de akkers met gebeden en gezangen, als dank voor de oogst. Omdat tussen Pasen en Pinksteren het vee voor 't eerst naar de weiden werd gebracht, ging er vroeger vaak een feestelijk opgesierde stier of os aan vooraf. Daarom zien we in Duitsland nog wel eens kinderen verkleed als 'paasos' of 'pinksterbruid' door de straten gaan en zingend van huis tot huis snoep verzamelen. Er zijn ook veel ruiterspelen en toernooien gehouden en de paardensport beleeft ook nu nog hoogtijdagen tijdens Pinksteren.

Magnetronschoonmaak

Hoe kan ik mijn magnetron het beste schoonmaken?

Het is belangrijk de binnenzijde goed schoon te houden, omdat achtergebleven vet en voedsel schadelijk zijn voor de magnetron. Gebruik warm water en een mild schoonmaakmiddel; een te agressief middel kan de beschermlaag aan tasten. Gebruik geen spray om de tiptoetsen schoon te maken, omdat zo het controlepaneel aangetast kan worden. Nare geurtjes kunt u verdrijven als u een glas water met een scheutje citroensap of azijn op de maximumstand twee minuten laat koken. Maak daarna de binnenwanden droog met een doek.

Zoethoudertje

Van welke boom komt zoethout?

Zoethout komt van de wortels van de Glycyrrhiza glabra. Dat is de daarvoor meest gebruikte soort van een klein, doch zeer verspreid en vooral in Zuid-Europa, delen van Aziƫ, Australiƫ, Noord- en Zuid-Amerika voorkomend geslacht van de zgn. Vlinderbloemigen (Papilionaceae). De houtige wortels van deze rechtopstaande struiken waren bij onze voorouders al bekend als een 'zoethoudertje'. Toen men lang geleden een extract liet indampen dat uit dgl. gekookte wortels was bereid, verkreeg men een donkerbruine stof die slijmoplossend werkte. Dat bleek verlichtend te werken bij hoest. Omdat toevoeging van ammoniumchloride en vooral laurierbessenolie volgens velen een heilzame werking had, werd deze 'drop' in ons land erg populair en verminderde de belangstelling voor de grondstof zoethout.

Borduurwerk wassen

Ik begon een kleed te borduren 27 jaar geleden, maar nu het af is, ziet het er wat smoezelig uit. Het gaat om een voorbedrukt schilderij. Hoe krijg ik dat 't beste schoon alvorens het in te lijsten?

Zo'n voorgedrukte lap is niet omgezoomd, dus die kunt u niet in de machine doen. Was dit borduurwerk daarom met de hand. U kunt het door een handwarm sopje van een fijnwasmiddel slaan en na het drogen aan de achterkant opstrijken voor het wordt ingelijst.