Afbeelding
Foto:

'Crashed in Ouddorp Holland' op grafsteen in St.Louis in Amerika

OUDDORP – Een opmerkelijke tekst op de grafsteen van Bill Effinger, op de begraafplaats St. Louis in Amerika. "Crashed in Ouddorp Holland". Het betreft William 'Bill' Effinger buikkoepelschutter in een Amerikaanse B-17 bommenwerper die op 6 december 1944 een geslaagde noodlanding maakte in de polder Het Oudeland in Ouddorp. Bill en de overige bemanningsleden werden weliswaar krijgsgevangen genomen maar overleefden de oorlog. Twee keer kwam Bill Effinger, dat was in 2006 en 2010, nog terug naar Ouddorp. Hij overleed op Tweede Kerstdag van het vorig jaar.

Door Jaap Ruizeveld

Fred Hoek zond mij de foto van de grafsteen met bovengenoemde tekst. Hoek is al vele jaren in Ouddorp ankerplaats voor oorlogsveteranen uit Canada en de USA. Hij begeleidt hen op hun tochten langs de vele Europese herinneringsplaatsen uit de Tweede Wereldoorlog. Vaak worden deze veteranen in de meidagen ook betrokken bij plechtigheden en samenkomsten. De informatie die Hoek aanreikte over de gebeurtenissen in 1944 is ook te lezen op de website van Stichting WO 2 Goeree-Overflakkee. Op deze site is een in memoriam Bill Effinger opgesteld.

Terugblik

"Op een winterse woensdagmiddag - 6 december 1944 - maakt een Amerikaanse B-17 bommenwerper een geslaagde noodlanding in de polder Het Oudeland nabij Ouddorp. De bemanning, onder leiding van tweede luitenant Robert C. Miller, kan het toestel verlaten. Onder hen is buikkoepelschutter Bill Effinger, 19 jaar jong, die op dat moment zijn derde missie vliegt. De bemanning staat met de laarzen in de zanderige bodem op een voor hen onbekend eiland in Holland. Ver van huis. Allen worden krijgsgevangen gemaakt, maar overleven de oorlog".

Informatiepaneel                                                                                                                        

Bill komt in contact met Fred Hoek in Ouddorp en keert (met zijn vrouw Joan) ruim zestig jaar na de oorlog (in 2006) terug naar Nederland. Hij bezoekt de plaats, de locatie in de Ouddorpse polder, waar de gezagvoerder van de B-17, de succesvolle noodlanding maakte. Een bijzonder moment voor de veteraan. Overigens niet zijn laatste bezoek aan Goeree-Overflakkee, want op 5 mei 2010 komt hij – nu op uitnodiging van Stichting WO2GO - terug voor de onthulling (bij Kommersweg) van het eerste informatiepaneel van de stichting. Een herinnering aan de chrash in 1944. Bill verricht de plechtigheid samen met Gary Pavlic, zoon van Stan Pavlic, destijds staartschutter in de B-17 bommenwerper. Beide gasten bezoeken vervolgens het Streekmuseum in Sommelsdijk, waar Bill een diorama onthult. Modelbouwer Pieter den Ouden van de stichting heeft het toestel zo exact mogelijk nagebouwd. Dit tot genoegen van de oorlogsveteraan. Eind vorig jaar kwam het bericht dat Bill een zware operatie moest ondergaan. Hoewel hij aanvankelijk opknapte bleek zijn gezondheidstoestand dermate aangetast dat hij op 26 december 2017 op 92-jarige leeftijd overleed.