Harold Leonard (Harry) Tamboer.
Harold Leonard (Harry) Tamboer. Foto:

Ouders afkomstig uit Dirksland
Sergeant Harold L. Tamboer boven Frankrijk neergeschoten op 25 april 1944

Van Jan Tamboer uit Nieuw-Vennep ontvingen we bijgaand artikel dat eerder is geplaatst Meer-Historie, een blad van 'Cultuur Historisch Haarlemmermeer'. De heer Tamboer beschrijft de diensttijd van zijn neef Harold L. Tamboer tijdens de Tweede Wereld Oorlog. De ouders van Harold Tamboer waren afkomstig uit Dirksland.

Redactie Eilanden-Nieuws

Harold Leonard Tamboer was een neef van Jan Tamboer uit Nieuw-Vennep. Zijn ouders emigreerden vanuit Dirksland (Flakkee) naar Clifton, New Jersey; daar is Harold geboren. Jan Tamboer vertelt de geschiedenis van zijn neef vanaf de datum dat hij bij de Amerikaanse luchtmacht in dienst kwam.

Duizenden bemanningsleden

Ouderen herinneren zich het monotoon gezoem van de honderden bommenwerpers die tijdens de oorlog dag en nacht overvlogen op weg naar Duitsland. Een van die duizenden bemanningsleden was mijn neef Harold Leonard Tamboer uit Clifton, New Jersey.

Harry, zijn roepnaam, geboren op 25 februari 1922 te Clifton, trad op 29 september 1942 in dienst van de Amerikaanse luchtmacht. Hij volgde een opleiding, o.a. aan de Douglas Aircraft School in Californie. Daarna kreeg hij zijn 'wings' op Field Buckingham Fort Myers. Daarmee was hij een van de duizenden bemanningsleden van de Amerikaanse luchtmacht.

Neergeschoten

Hij vertrok in februari 1944 naar Europa, Oost Engeland. Harry vloog als boordschutter tien missies op een B-24 Liberator. Op de elfde missie, 25 april 1944, werd de B-24 boven Noord Frankrijk neergeschoten en werd Harry als vermist opgegeven.
In juni 1944 ontving de familie bericht van het Departement dat Harry sneuvelde na een aanval op Mannheim. De dag daarvoor had Harry nog een brief geschreven aan het thuisfront, een laatste bericht, zo zou blijken.

Meer informatie

Ik heb getracht meer informatie te verzamelen over Harry's vlucht met de B-24, die de bijnaam "Admirable Little Character" had. Ik ben daarbij geholpen met name door Joost Klootwijk, oud-Venneper en gepensioneerd grondwerktuigkundige (GWK) bij de KLM. Ook anderen hielpen bij mijn zoektocht, zelfs Dirkslanders die inmiddels al jaren in Clifton wonen.

Laatste missie

De B-24 was 's morgens om 6.09 uur opgestegen voor een missie naar Mannheim vanaf de thuisbasis Horsham St. Faith.

De bemanning bestond uit tien personen, waarvan er vier sneuvelden, waaronder Harry. Twee werden gevangen genomen en overleefden de oorlog in het krijgsgevangenkamp Otlag Luft 3. Vier van hen werden opgevangen door de Franse ondergrondse en bleven uit handen van de Duitsers.

B-24 getroffen

De aanval op Mannheim werd uitgevoerd door 473 vliegtuigen. De B-24 H-15-FO van Harry Tamboer werd neergeschoten door een Duitse jachtvlieger vanuit een Focke Wulf 190 A. De B-24 werd getroffen in de staart waardoor het hoogteroer besturingssysteem niet meer functioneerde.
Het toestel werd onbestuurbaar en stortte neer in Ponthion, ongeveer 10 kilometer van Vitry-le-François, niet ver van het Marne kanaal in Noord Frankrijk .
Het toestel is niet in brand gevlogen en kwam in z' n volle lengte op de grond.

Begrafenis

Harry en drie maten werden dood aangetroffen in het wrak. Mogelijk zijn ze omgekomen bij de aanval. Maurice Collet uit Buisson, mogelijk was hij iemand van het verzet, heeft voor de begrafenis van de vier omgekomenen gezorgd. Later, dat zal na de bevrijding zijn geweest, zijn de mannen op de militaire Amerikaanse begraafplaats begraven te Chalons sur Marne .

Tegenstander

Wie schoot de B-24 neer? Van Erik Hanekamp uit Kudelstaart ontving ik gegevens over de jachtvlieger die hoogstwaarschijnlijk de B-24 neerhaalde met zijn Focke Wulf 190 A. Dit jachtvliegtuig was in een gevecht duidelijk de meerdere van de Engelse Spitfire en een geduchte tegenstander met name boven Noord Frankrijk. Een rapport van de Luftwaffe vermeldt een B-24 die op 25 april 1944 om 9.45 uur is neergeschoten door Uffz, Werner Piettschka. Dit is één van de zeven bommenwerpers van USAAF Bomber Command die op deze dag zijn neergeschoten op missies naar Metz, Nancy en Dijon .

Thuiskomst

Van de directeur van de begraafplaats in Clifton, Robert C. Moore, ontving ik een uitvoerig rapport bevattende de persoonlijke gegevens van Harry, zelfs de afmetingen van de grafkist en een schets van de graven van Harry , zijn ouders en familie .

Harry vloog tien missies en sneuvelde op de elfde boven bezet Frankrijk, 22 jaar oud.

Op 12 januari 1949 kreeg hij een graf in Clifton. Harry kwam thuis.

Jan Tamboer


Hulp kwam van:

Joost Klootwijk, Erik Hanekomp, Robert C. Moore, Funeral Director Clifton, Henrij De Vos, Clifton, geëmigreerd vanuit Dirksland, Nick Van der Groef, Sussex, eveneens geëmigreerd vanuit Dirksland.

Het monument voor de gesneuvelden in een park te Clift, vanaf de Eerste Wereldoorlog tot en met de oorlog in Irak.
Jachtvliegtuig Focke Wulf Fw 190 A
Dit is de begraafplaats waar Harry en zijn drie maten na de crash begraven werden. Het rechter kruis is het graf van Harry.
Twee 'nose' foto's van de beide bommenwerpers.
In de voorste bommenwerper, de B-24 H-15-FO was Harry één van de boordschutters. Op de foto is te zien dat de propeller van motor 4 ontbreekt. Oorzaak: afgeschoten of losgeraakt. De foto is van Geneva Schulze.
Het wrak van de B-24 dat niet ver van het Marne kanaal neerkwam in Vitry-le-France.