Afbeelding
Foto:

Het meesterwerk

'Het meeste van deze is de liefde'

Roman Valesco is een succesvol kunstschilder en Grace Moore een alleenstaande moeder. Via een uitzendbureau wordt ze de persoonlijke assistente van de kunstenaar. Valesco heeft alles wat zijn hartje begeerd op het gebied van rijkdom, eer en macht. Grace moet hard werken om het hoofd boven water te houden. Toch hebben die twee meer gemeen dan ze in eerste instantie denken.
Ze delen een traumatisch verleden dat terug voert naar hun vroege kinderjaren. Roman verloor op zevenjarige leeftijd zijn moeder aan een overdosis drugs. Wie zijn vader was is hij nooit te weten gekomen. Van zijn zevende tot zijn achttiende jaar versleet hij meer dan dertig pleeggezinnen en was hij voortdurend op de vlucht voor sociaal werkers, politie en zorginstellingen die hem op het rechte pad probeerden te houden.
Een dramatische gebeurtenis tussen haar ouders zorgt ervoor dat Grace op haar zevende wees wordt. Ze wordt in huis genomen door haar alleengaande tante Elizabeth die vecht tegen haar antipathie tegen het meisje. De reden hiervoor is dat Grace uiterlijk veel van haar gewelddadige vader weg heeft. Grace voelt haarscherp aan dat haar tante het niet op kan brengen genegenheid voor haar op te brengen.

Alter ego

Grace is een rouwend en beschadigd kind dat heeft last van nachtmerries. Om zich veilig te voelen slaapt ze in de kledingkast op haar kamer. Maar er is ook een lichtpuntje in haar troosteloze bestaan: de zondagsschool van juf Spenser. Grace komt al jong tot geloof en ervaart dat God over haar waakt en voor haar zorgt. Ze klampt zich vast aan deze wetenschap als haar huwelijk met Patrick, die van haar profiteert en haar bedriegt, op de klippen loopt.
Roman op zijn beurt, meent van kindsbeen af zijn problemen zelf op te kunnen lossen. Hij heeft moeite om zich te kunnen binden en laat niemand dichtbij komen. Een belangrijke uitlaatklep vormt zijn alter ego 'The Bird' waarmee hij 's nachts als graffiti-artiest door de straten van de stad zwerft. Hij voelt zich dan voor even bevrijd van de zware last die hij met zich meedraagt.
Hoewel Grace in eerste instantie niets los laat over haar verleden en Roman nog minder, komen die twee uiteindelijk heel langzaam nader tot elkaar.
Het verhaal van Roman en Grace wordt afgewisseld met flashbacks van beiden naar hun vroege kinderjaren. Je ervaart hoe deze beschadigde kinderen, inmiddels volwassenen, getekend in het leven staan. Het perspectief van waaruit beiden leven is daarbij totaal verschillend. De één houdt het op het genieten in het hier en nu waarna alles eindigt. De ander kijkt uit naar een toekomst na dit leven.

Heelheid vinden

De schrijfster heeft in haar boek gezocht naar een antwoord op de vraag wat de invloed van een jeugdtrauma uit de kindertijd is op het volwassen leven. Ze heeft hier uitgebreid studie naar gedaan. In het nawoord schrijft Rivers dat dit verhaal niet alleen gaat om twee gebroken mensen die genezing vinden bij elkaar, maar 'om de heelheid die voor ieder van ons te vinden is in Christus. En nergens anders.'
Het kost even tijd om in het verhaal goed op gang te komen. De aanloop is wat traag. Op ongeveer de helft begon het boek meer te boeien. Tijdens het lezen bekroop mij een beetje het gevoel dat deze keer de hoofdpersonen wat minder onder je huid kruipen dan in de andere boeken van Francine Rivers het geval is.
Het zal de fans van het werk van deze veelgelezen schrijfster vast niet weerhouden om deze nieuwe uitgave aan hun collectie toe te voegen.

+ Voor alle fans van Francine Rivers
+ Luxe gebonden uitgave met leeslint.
- Stevig prijskaartje

Het meesterwerk
Francine Rivers
2018, uitgeverij Kok
580 blz., € 24,99
ISBN 9789029 725057