Wethouder Markwat in gesprek met bezoekers van de informatiemarkt.
Wethouder Markwat in gesprek met bezoekers van de informatiemarkt. Foto:

Nog lange weg te gaan
Veel vragen op informatiemarkt over windlocatie Kroningswind

STELLENDAM – Woensdagavond maakte een groot aantal belangstellenden gebruik van de bijeenkomst die de gemeente organiseerde in 't Haege Huus over de windlocatie Noordrand. Het was een informatiemarkt waar men kennis kon nemen van het bestemmingsplan, de ontwerp omgevingsvergunning en de MER (milieueffectrapportage) voor windpark Kroningswind (plaatsingsgebied Noordrand). Het planologisch-juridisch kader geeft in het gebied de bouwmogelijkheid aan voor maximaal 19 windturbines met een tiphoogte van minder dan 150 meter. Wethouder Markwat ging met bezoekers in gesprek en lichtte de regierol van de gemeente toe in het winddossier.

Door Jaap Ruizeveld

Er konden vragen worden gesteld aan adviseurs van de gemeente Goeree-Overflakkee, DCMR en de initiatiefnemers. Tot en men 22 mei liggen genoemde stukken overigens nog ter inzage. De ontwikkeling van windpark Kroningswind is een onderdeel van de gebiedsontwikkeling van de Noordrand aan het Haringvliet. In deze gebiedsontwikkeling is naast het opwekken van windenergie ook ruimte (land-waterovergang) voor natuur, recreatie, wonen en landbouw. In het plaatsingsgebied Noordrand liggen de Halspolder, de Kroningspolder en Zuiderdieppolder en. Het is een gebied ten noorden van Melissant en ten oosten van Stellendam. Het grenst aan de noordzijde aan de dijk langs het Haringvliet, aan de zuidkant aan de weg Oudedijk/Kraaijenissedijk en de Zuiderdiepweg aan de oostzijde.

Lange weg

Op tekeningen, tijdpadschema en kaarten werd het project gepresenteerd. Opvallend was dat het tijdschema in deze fase niet verder ging dan voorjaar 2018, terwijl belangstellenden wilden weten wanneer de initiatiefnemers hopen de bouw te kunnen inplannen en wanneer er dan vervolgens effectief opgeleverd zou kunnen worden. Bij dit alles speelt een heikel punt. Dat is dat de subsidieaanvraag dit jaar moet worden ingediend om in tijd geen problemen te krijgen. Na sluiting van de ter inzage legging (22 mei) worden mogelijke zienswijzen behandeld en afgewerkt. Dit kan eventueel weer leiden tot de Raad van State (afdoeningstermijn half - tot wellicht anderhalf jaar). Als de uitspraak tot geen beletsel leidt voor verdere stappen dan zou medio 2020 bouwplanning haalbaar zijn met oplevering van de turbines in 2021 / 2022. Alles onder voorwaarden, klonk het woensdagavond. Raadsleden Heintjes (VKGO) en Pijl (CDA) mengden zich in de gesprekken en dat is best interessant omdat de standpunten van beide politici - zoals in raadsdebatten bleek - uiteenlopen. Een tweetal agrariërs wees nog op de uitspraak van de raad om geen kleine windmolens toe te staan, maar liet het onderwerp daarna liggen.

Onderbouwing

Het ontwerpbestemmingsplan dat men kon inzien dient als ruimtelijke onderbouwing voor het windpark Kroningswind. Het biedt naast genoemde bouwmogelijkheid voor maximaal 19 windturbines ook de realisatie van bijbehorende voorzieningen, zoals opstelplaatsen, een transformatorstation en toegangswegen mogelijk. Voor de ontwikkeling van het windpark is een gecombineerd plan- en project-MER opgesteld. In de MER worden de milieueffecten, onder andere op het gebied van geluid, slagschaduw, luchtkwaliteit, externe veiligheid en flora en fauna, van de voorgenomen activiteit onderzocht en vergeleken. De rapportage maakt onderdeel uit van het bestemmingsplan en vormt een bijlage bij de omgevingsvergunning.

Afbeelding