Afbeelding
Foto:

Werkzaamheden worden buiten het hoogseizoen uitgevoerd

Vervolg van pagina 1

Door Jaap Ruizeveld

Bij inspectie van de kademuur Havenkom Middelharnis in de zomer van 2017 bleek dat de kwaliteit dermate slecht is dat ingrijpende maatregelen nodig zijn. De situering van het project is zodanig dat een zorgvuldige aanpak vereist is. De kademuur maakt bovendien deel uit van het beschermd dorpsgezicht. Als tijdelijke maatregel is er een gewichtsbeperking ingesteld op de Kaai en de Spuistraat tot 3500 kg. Voor zwaarder verkeer is de doorgang gesloten. Voorafgaand aan de daadwerkelijke uitvoering van de werkzaamheden wordt de kade gemonitord, om zo meer gegevens over de stand van zaken van de kademuur te verzamelen.

Beeld bijstellen

In het gemeentelijk Kunstwerkenbeheerplan tot 2022 is voor werk aan de kademuur Spuistraat in 2021 een bedrag van 350.000 euro begroot. De inspectie leert dat dit beeld moet worden bijgesteld naar de gehele havenkom. Wachten is niet verantwoord. Het geraamde investeringskrediet moet naar voren worden gehaald en bijna zeker zal ook extra budgettering noodzakelijk blijken. Het werk biedt gelijktijdig de mogelijkheid om de openbare ruimte opnieuw in te richten en wellicht kunnen verkeerskundige maatregelen die voortvloeien uit het VCP Middelharnis dan worden meegenomen.

Bouwteam

Voor de organisatie van het project wordt, gezien de noodzaak van snel ingrijpen, gekozen voor het werken met een bouwteam. Het proces start met een ontwikkelfase. In dit traject wordt bezien welk deel van de oude kademuur behouden kan blijven en op welke manier de cultuur-historische waarde van dit gebied gewaarborgd kan worden met inpassing in het ontwerp. Bij dit proces worden, zo geeft b. en w. aan, alle stakeholders betrokken en kunnen belangen met het projectteam worden gedeeld. Met deze informatie wordt afrondend een integrale afweging gemaakt voor het definitieve ontwerp. Gelet op de genoemde impact op het openbaar gebied, is voorgesteld het project integraal uit te voeren en de openbare ruimte rond de havenkom opnieuw in te richten. Hiervoor is een concept Plan van Aanpak opgesteld. Hierin wordt vanuit diverse invalshoeken gereageerd op het vervangen van de kademuur. Om het project enigszins binnen bepaalde kaders te houden, moet vooraf worden gekeken welke zaken wel of geen deel uitmaken van het project.

Buiten hoogseizoen

Om de overlast voor de watersport en recreatie zo veel mogelijk te beperken, is het uitgangspunt dat de werkzaamheden zo veel als mogelijk buiten het hoogseizoen worden uitgevoerd. Dit vereist een snelle start met het opstellen van de bouwteamcontractstukken.
Het project wordt na de besluitvorming gepresenteerd aan de omgeving. De gemeente zal een aantal omwonenden en ondernemers uitnodigen zitting te nemen in een klankbordgroep. Dit kan het draagvlak voor het werk verhogen. Met een upgrade van de havenkom kan deze beter aansluiten bij de beleving en de wensen van de gebruikers, zo stelt b. en w in het raadsvoorstel. Een verslag van de gemeenteraad staat in onze editie van dinsdag 1 mei.