Vooral rond zondag grote regenkans

De aprilzomer die hier zeer ruim tevoren in vol ornaat werd aangekondigd, hebben we dubbel en dwars gehad. Enkele dagen met maxima ruim boven de 25 graden vielen ons ten deel in Zuid-Holland.
De levende natuur explodeerde en liep de achterstand flink ik. Eind vorige week was voorlopig de warmste episode van de premature 'zomer' en we moeten tot in de maand mei wachten op weer eens een keer temperaturen van 20 tot 25 graden bij ons.
De komende dagen blijft het licht wisselvallig en een stuk koeler dan we gewend waren. Een deel van de nog aanwezige fraaie bloesems wordt door die koelte wel iets langer geconserveerd. De dinsdag gaf al een mals 'meiregentje' af en ook in de periode woensdag tot en met eind volgende week blijft het periodiek wisselvallig op de Eilanden. Veel water wordt in eerste instantie niet verwacht, maar groeizaam is het zeker buiten.
Koningsdag zou wel eens mee kunnen vallen met een vrij kleine kans op regenperikelen op deze 27e april.
Althans dat was de verwachting tot dinsdagmiddag. Inmiddels zien we ook voor de bewuste vrijdag meer neerslagsignalen op Zuidwest-Nederland afkomen. Droog weer afgeven wordt dus alweer wat lastiger.
De donderdag levert niet veel neerslag op en voor zaterdag kan dat ook het geval zijn. Op de zondag evenwel kan een kleine storing die in de buurt van Nederland gaat bivakkeren wat langduriger regen geven.

Deze tendens van telkens lagedrukgebiedjes die zich in de buurt van ons land willen gaan ophouden blijft ook daarna. Die aanwezigheid van zo'n klein laag in de buurt van Nederland zorgt ervoor dat een exacte regenverwachting vaak lastig is. Niet zelden valt de meeste neerslag in een omgeving die op vele tientallen kilometers uit de depressiekern ligt. Op het eerste gezicht lijkt het vaak dus een regenrijke bedoeling te worden met zo'n lagedrukgebied dat bij Nederland is ingetekend op de weerkaart, terwijl het in de praktijk flink kan meevallen.
In grote lijnen houdt het nogal wisselvallige en veelal wat te koele weer aan tot in de eerste week van mei. De maxima komen meestal uit op zo'n 13-16 graden en af en toe kan het eens tot 18 graden worden met zon erbij.