Behoefte woningbouwplan oude camping Oosthavendijk laat aangetoond

DEN HAAG/MIDDELHARNIS – Eigenlijk kwam de gemeente Goeree-Overflakkee te laat met een onderbouwing van de behoefte aan het woningbouwplan aan de Oosthavendijk, maar dat breekt het bestemmingsplan niet op, zo blijkt uit een definitieve uitspraak van de Raad van State.

Persbureau Cerberurs

Met die uitspraak heeft de Raad de weg vrij gemaakt voor de bouw van 64 woningen op het camping- en voormalige vuilstortterrein. Hoewel de Raad formeel het beroep van omwonenden gegrond heeft verklaard blijven de rechtsgevolgen van het plan in stand. Het heeft immers weinig zin om de gehele bestemmingsplanprocedure over te doen als er toch een deugdelijk behoefteonderzoek ligt, ook al is dat pas ingediend nadat de gemeenteraad het plan had vastgesteld.
De uitspraak is een tegenvaller voor de tegenstanders. Omwonenden van het woningbouwplan aan de Oosthavendijk verdenken de gemeente ervan zoveel mogelijk geld aan het project te willen verdienen om een verkoopstrop met De Klinkvis te kunnen afdekken. Het bouwterrein was immers eerst een vuilstortplaats voordat er een camping kwam. De gemeente zou volgens omwonende André Kooijman flink verlies hebben geleden bij de aankoop van de vervuilde bouwgrond van de vorige eigenaar. Daarom zou de gemeente zo'n haast hebben om de voormalige camping met woningen te bebouwen. Want met de opbrengst van die woningen kan de sanering van de grond worden betaald. Er zijn volgens de tegenstanders veel geschiktere bouwlocaties in de buurt.

Hernesseroord

Raad vindt evenwel dat de gekozen locatie alleszins verdedigbaar is. Het aangedragen alternatief: De locatie Hernesseroord is zeker niet beter dan de gekozen locatie. In Hernesseroord zit een zorginstelling en ligt verder van het centrum. Verder heeft de gemeente de behoefte aan dit woningbouwplan voldoende onderbouwd. Er is in Middelharnis/Sommelsdijk behoefte aan 267 woningen en daar past het bouwplan met 64 woningen prima in. Verder verwacht de Raad geen problemen met de ontsluiting van de nieuwbouwbuurt en parkeerproblemen. Dat de woningen op een voormalige vuilstort komen, wordt ondervangen door het saneringsplan. 's Lands hoogste bestuursrechtscollege wijst er op dat er een één meter dikke schone leeflaag op de huidige campinggronden wordt aangebracht. De ontwikkelaar neemt de kosten daarvan voor zijn rekening.