Oost Indische Kers en Ruiters
Oost Indische Kers en Ruiters Foto:

Nostalgie kan je niet in stand houden

Ouddorpse Vereniging van Zaadtelers 'Zaad, Plant en Bloem' in liquidatie

OUDDORP – Een algemene kennisgeving in onze krant met de melding dat de Vereniging van Zaadtelers 'Zaad, Plant en Bloem' in liquidatie is, zal niet iedere lezer hebben opgemerkt. De rechtspersoon is - door een besluit van de ledenvergadering- ontbonden en conform de vereiste handelingen (o.a. Kamer van Koophandel Rotterdam) nu beland in de afwikkelingsprocedure. Alle relevante stukken liggen tot 3 juni 2018 ter inzage bij de secretaris/penningmeester van de Ouddorpse vereniging, Cornelis J. van Huizen (Diependorst 138).

Door Jaap Ruizeveld

Ouddorpse contracttelers die rond de vijftiger jaren van de vorige eeuw nog aangesloten waren bij verenigingen in Sommelsdijk en Melissant, wilden graag dichter bij huis een eigen vereniging oprichten. Dat gebeurde in 1959. Het ledental steeg in rap tempo tot een top van rond 100 contracttelers. Doelstelling van de vereniging was de leden kennis en informatie te geven over de zaadteelt. Verder het bevorderen van goede prijzen en het verwerven van een rechtspositie in de contractzaadteelt. Met gebundelde kracht ook de niet-bonafide handel te weren en zoals in de statuten van de eilandfederatie in 1965 werd vastgelegd 'op hoog niveau' de belangen van de leden van de aangesloten verenigingen te behartigen. Afgevaardigden van de verenigingen uit Ouddorp, Melissant, Herkingen, Dirksland en Sommelsdijk onderschreven toen de federatiestatuten.

Activiteiten

De Ouddorpse vereniging informeerde de leden over de algemene teeltvoorwaarden (ATV) en adviseerde over ontwikkelingen (vraag en aanbod) in tuin- en bloemzaden. Men sprak over het kiemen. Er werden vergaderingen en lezingen gehouden. Er werden cursussen belegd gericht op het verbouwen van kwaliteitszaden. Alles werd zorgvuldig opgepakt. Dit met een breed scala aan zaden, zoals van korenbloem tot slaapmutsje. Gesproken werd over bijvoorbeeld het bestuiven. Het schoon/rein houden van de percelen waarop geproduceerd werd en ook over het bestrijden van niet gewenste bloemen/planten (onkruid). Een aantal deskundigen heeft zich voor de vereniging en haar leden zeer verdienstelijk gemaakt. Zoals de heer Hoefman (landbouwdeskundige), die proefveldjes creëerde en bedrijfsvoorlichter Wals van de toenmalige DLV. Ook de adviseurs van het bedrijf Mol-Agrocom, nu Van Iperen te Oude-Tonge, hebben de laatste 15 jaar zeer veel voor de vereniging betekend. Met respect en eerbied wijst Van Huizen op de belangrijke inzet die Maart Tanis en Pieter Hugo Grinwis tijdens hun leven voor de vereniging hebben verricht.

Nostalgie

Secretaris Van Huizen kan boeiend vertellen over - in feite de opkomst en ondergang - van het nijvere, zeer intensieve handwerk dat Ouddorp (de Kop van Goeree) in de loop der jaren zag verdwijnen. Ingrepen die vergaande gevolgen hadden op de individuele activiteiten van de zaadtelers. Zoals door de Herinrichting Ouddorp-West. Het was allemaal te kleinschalig. Kleine percelen samen tot één perceel. Oudere leden in de vereniging haakten af. Het gebeurde. De macht van de commerciële handel groeide en drukte een steeds groter stempel op de contracten. Veranderingen kondigden zich aan. Realiteit die het bestuur (C.Tanis, C. van Huizen, D. Grinwis en J. de Jong) er toe bracht de nog resterende 42 leden in februari voor te stellen de vereniging als rechtspersoon te ontbinden. Nostalgie kan je niet in stand houden.

Bijzonder mooi

Van Huizen somt bijzondere momenten op uit de nu af te sluiten periode. Destijds de succesvolle handel in de periode dat de USA massaal zaden importeerde voor de uitgestrekte wegbermen. Dan in eigen dorp. Ja, op foto's zijn ze bewaard gebleven. Indrukwekkend mooi te zien: 2500 tot 3000 ruiters op de percelen. De teelt van Teunisbloemen voor de olie. De uitgestrekte velden Oost Indische Kers. Teelt van Nieuw-Zeelandse spinazie. Van Huizen vertelt over de tijd waarin de agrarische sector/de landbouw nog een absolute economische topper was. Zelf was hij maandenlang betrokken bij het dorsen van ruiters. Afhankelijk van de weersomstandigheden besloeg dat een periode van augustus tot oktober. In de loop der jaren kwamen er ook allerlei veranderingen. Accenten werden verlegd. Particulieren begonnen met aspergeteelt. Pompoenen en kalebassen deden massaal hun intrede.

Boerenlanddag

In de terugblik mag zeker het Ouddorpse Bloemenjaar (1999) niet onvermeld blijven. Een verenigingsinitiatief, samen met de VVV opgezet om de verbondenheid van het dorp met de zaadteelt uit te stralen. Populair gezegd om voor een ieder zichtbaar de bloemetjes eens buiten te zetten. Speciaal was er toen een zaadzakje samengesteld met het Ouddorpse logo als blikvanger. Het werd onder andere bij de VVV verkocht. Een andere activiteit die al jaren scoort en op de kalender is blijven staan, is begin september de traditionele Boerenlanddag in de Ring van Ouddorp. Tot slot: Er is een plan van verdeling gemaakt bij de vereniging van Zaadtelers 'Zaad, Plant en Bloem' in liquidatie. Anders gezegd, het is de bedoeling dat de financiële middelen die uiteindelijk overblijven een bestemming krijgen. Gekozen is voor een Goed Doel. Het wordt deze zomer KiKa. Dat is nog even afwachten. Want eerst wordt de vereiste ontbindingsprocedure afgewikkeld.

De Ruiters