Afbeelding
Foto:

Strijd de goede strijd

'Strijd de goede strijd', door J.C. Ryle, een uitgave van Den Hertog, onder ISBN nummer 9.789.033.128.936; de prijs is € 12,50. Uit het Engels vertaald door N.A. Eikelenboom.

Wie was John Charles Ryle? Hij leefde van 1816 tot 1900 en was predikant in de Anglicaanse Kerk; hij werd op vierenzestigjarige leeftijd bisschop van Liverpool. Hij wist zich nauw verbonden met het gedachtegoed van de reformatoren en de puriteinen. Wat is kenmerkend voor zijn geschriften? Eenvoud, maar tegelijk ook diepgang.

De vertaler gaat in ten geleide in op deze vier korte verhandelingen: strijd om in te gaan in Gods Koninkrijk staat centraal.

In dit boekje gaat het om drie traktaten en één preek. Allereerst gaat Ryle in op de oproep tot de strijd, vanuit Lukas 13:24. Dat doet hij op een heldere, maar ook ernstige manier: 'Strijd om in te gaan door de enge poort'. In het tweede traktaat staat Ryle stil bij de vermaning van Paulus aan zijn geestelijke zoon Timotheüs: 'Strijd de goede strijd des geloofs'. Hoe een christen moet lopen in de loopbaan, behandelt de schrijver aan de hand van Hebreeën 12:1 en 2: '… laat ons met lijdzaamheid lopen de loopbaan die ons voorgesteld is; ziende op de overste Leidsman en Voleinder des geloofs'. Wanneer die levenswandel in Gods kracht en genade gelopen wordt is dit niet onzeker, want de hele strijd loopt uit op de overwinning. Daar gebruikt Ryle 1 Johannes 5:4 en 5 voor: 'Al wat uit God geboren is, overwint de wereld.' Het is Jezus Christus, Die als de overste Leidsman en Voleinder des geloofs in de strijd de weg wijst en de overwinning schenkt.

N.A. Eikelenboom besluit zijn ten geleide met de volgende passage: 'In de benadering van zijn lezers laat Ryle niemand in het onzekere. Helder zegt hij wat de goede strijd is en wat niet. Zo klinken ook in onze tijd indrukwekkende woorden van vermaning, bemoediging en vertroosting door. Stelle de Heere ze tot zegen voor velen.

In het traktaat over Lukas 13:24 gaat het over een beschrijving van de weg der zaligheid. Jezus noemt die 'de enge poort'. In het tweede punt geeft Jezus een duidelijk bevel: 'Strijd om in te gaan.' Ten derde is het een verschrikkelijke voorzegging, want Jezus zegt: 'Velen zullen zoeken in te gaan, en zullen niet kunnen.'

Het is de bede van J.C. Ryle dat de Heilige Geest het onderwerp toepast aan de harten van allen die dit traktaat lezen! Mochten allen die het lezen bij bevinding de weg der zaligheid kennen, het gebod van de Heere in de praktijk gehoorzamen, en veilig bevonden worden in de grote dag van Zijn tweede komst!

Aan het eind van het traktaat over de loopbaan wekt Ryle op om het oog vast op Christus te richten. U zult door het vuur en het water gaan, maar die zullen u niet deren. Wordt u verzocht? Zie op Jezus. Spreken allen kwaad van u? Zie op Jezus. Voelt u dat u kip en mat bent, en dat u verachtert? Zie op Jezus. Zeg nooit: ik zal mijzelf genezen en daarna op Jezus zien. Ik zal in een goede gesteldheid komen en mij dan in mijn Beminde vertroosten. Dat is nu juist de misleiding door de satan. Maar of u zwak bent of sterk, in het dal of op de berg, ziek of gezond, in verdriet of blijdschap, uitgaande of inkomende, in uw jeugd of in uw ouderdom, in rijkdom of armoede, in leven of sterven – laat dit uw lijfspreuk en leidraad zijn: Zien op Jezus. Hij eindigt dit gedeelte met een gedicht:

Waarom die angsten, die zo prangen?
Jezus houdt de helmstok, Hij alleen;
Hijst de zeilen om de wind te vangen,
En draagt ons door de diepten heen
Naar de plaatsen
Zonder treurnis en geween.

Kunnen wij vertoeven waar de dood ons wacht,
Aan deze kust, maar zonder elk verweer?
Nee, de waarheid komt met macht;
Dralen kunnen wij niet meer.
Wij verzaken
Al 't beminde van weleer

De kust van 't land waarnaar wij haken
Wordt in verhalen slechts vermeld.
Alles willen wij verzaken,
Op grond van wat ons is verteld;
En met Jezus
Veilig door de diepten raken

Veilig, in geborgenheid
Gaan wij door de watervloed.
Vol vertrouwen op Zijn wijs beleid –
En dan de have tegemoet.
Wij zien terug,
Verrast, op druk en tegenheid.

Dit moet u toch aansporen om deze vier preken in bezit te krijgen en te lezen en te herlezen.

Van harte aanbevolen!