Afbeelding
Foto:

De koning te rijk met een royale traditie

Zelf ben ik wel een liefhebber van schaken. Het is een sport die verbroedert: zelfs de grootste communist verdedigt dan zijn koning. Maar naar ik begreep wordt er aan die rol getornd. Onderstaand krantenbericht las ik in 'De Dagelijkse Rokade':

"VAN ONZE VERSLAGGEVER - Onrust in de schaakwereld. Verschillende pionnen pleiten voor een radicale verandering in de bestaande machtsstructuur. Een pion is bereid een nadere verklaring te geven: 'Wie met mensen omgaat als met pionnen, ziet snel dat z'n schaakbord leeg is. Alle macht is nu in handen van een ongekozen koning en koningin, die vanuit een ivoren toren regeren. Terwijl wij hard werken houden zij zich verdekt opgesteld. Voor hen zijn we nog minder dan paarden.'' Een loper kijkt met een schuin oog toe. De pion vervolgt: 'Als pion heb je veel te weinig ontwikkelmogelijkheden. Je komt maar moeizaam vooruit: het gaat allemaal stapje voor stapje. Daarom willen wij de koning naar zijn kroon steken.'

Intussen weet de koning zich van de prins geen kwaad: 'Bij ons is de klant koning. Regelmatig gaan we op staatsbezoek, waarbij er behoorlijk wat zakenlieden meereizen. Daarnaast zijn wij goede ambassadeurs van ons land; wij komen in alle hoeken van het bord. Daarnaast zorgen mijn dame en ik voor continuïteit in het landsbestuur en brengen we eenduidigheid in een gefragmentariseerd politiek landschap.' De pion is nog niet overtuigd. 'We zitten hier veel te veel vast in hokjesdenken.' De loper is het daar niet mee eens. 'Ik ben de koning te rijk met een royale traditie.' Het paard heeft zich tot dan toe nog buiten de discussie gehouden. Maar nu kan ook hij het niet nalaten om een duit in het haverzakje te doen. 'Ik zie het allemaal niet zo zwart-wit eigenlijk', hinnikt hij."