Afbeelding
Foto:

Ouders vrezen toenemende verkeersdrukte

De Oudercommissie van de openbare basisschool aan het Beneden Zandpad te Middelharnis heeft op de laatst gehouden ouderavond haar ongerustheid kenbaar gemaakt over de sterk toenemende verkeersdrukte in Middelharnis ten gevolge van de uitbreiding van het dorp, met name met het bestemmingsplan Zuid-West.

Ook andere factoren, zoals het steeds toenemen van het autobezit en de stijging van het leerlingental op de scholen van voortgezet onderwijs, spelen daarbij een rol.
Dat alles heeft tijdens de spitsuren, vooral 's middags tegen twaalven op enkele vitale kruispunten een - voor Flakkeese begrippen - enorme concentratie van verkeer tot gevolg. Een van de ouders heeft kortgeleden de moeite genomen op het kruispunt Schoolstraat - Hoflaan en op de viersprong Hobbemastraat - Doetinchemsestraat - Kon. Julianaweg een verkeerstelling te houden. Vooral deze kruisingen worden door scholieren gepasseerd, omdat meerdere scholen in deze omgeving zijn gesitueerd.
Hij hield zijn telling tegen twaalf uur, gedurende 15 minuten. Op die dinsdagmorgen/-middag passeerden in dat kwartier 37 auto's, 12 brommers, 189 fietsers en 23 voetgangers. Dit op het kruispunt Schoolstraat - Hoflaan. Op de kruising Doetinchemsestraat - Kon. Julianaweg bleek het een dag later op ongeveer dezelfde tijd aanzienlijk drukker te zijn. Daar passeerden in 15 minuten 164 auto's, 43 bromfietsen, 281 fietsen en 50 voetgangers. Daartussendoor moeten ook de R.T.M. bussen moeizaam hun weg zoeken. De chauffeurs van de bussen passen steevast een gebarentaal toe tot automobilisten die, zoals geboden wordt, voor de stopstreep halt hebben gehouden. Eerst moeten deze wagens de baan vrij hebben gemaakt, omdat de bussen alle ruimte nodig hebben.

De ouders zien de verkeersontwikkeling met zorg aan, temeer omdat het verkeersgedrag van de kinderen verre van correct is. Zo constateerde de amateurverkeersteller dat er 18 fietsers zonder te stoppen of richting aan te geven afsloegen. Ook zag hij er zes over het trottoir rijden, en elke automobilist die dit kruispunt regelmatig passeert zal die voorbeelden met talloze andere aan kunnen vullen. De Oudercommissie, die thans cijfers in handen heeft, zal zich erover beraden hoe die gegevens aan een verandering van de gevaarsituatie dienstig kunnen worden gemaakt, Vóór alles doet zij een 'beroep op de verkeersdeelnemers alle voorzichtigheid te betrachten en attent te zijn op onverwachte gedragingen van fietsende en lopende kinderen'.

Dat geldt evenzeer van de zijde van ouders van kleuters uit het plan Zuid­-West. De kleuters moeten van en naar school de drukke Doetinchemsestraat oversteken. De moeders halen de kinderen bij toerbeurt collectief van school en helpen ze bij het oversteken. De moeders hebben daarbij geconstateerd dat er in deze straat dikwijls veel te hard gereden wordt. Bij het gemeentebestuur hebben zij van hun ongerustheid blijk gegeven.

Dit artikel stond eerder in Eilanden-Nieuws van 27 april 1973.