SGP

De SGP viert haar 100-jarig bestaan. Dat is een moment om eens terug te blikken. Er is in de achterliggende periode veel gebeurd. Nederland is een niet-christelijk land geworden. En dat is goed merkbaar. Vooral in de grote steden. De zondag bijvoorbeeld is voor velen een dag van uitgaan en winkelen. Ook is het denken over de plaats van man en vrouw in de samenleving radicaal veranderd. Onze samenleving begint radicale trekjes te vertonen. Wie niet meedoet in het koor van de gelijkheid, telt eigenlijk niet meer mee als volwaardige burger. Het is echter wel opmerkelijk dat we christelijke partijen hebben. Laten we over de SGP een paar opmerkingen maken.

In de eerste plaats is de SGP een partij die ons volk wil terugroepen naar de geboden van de Heere. Ons land heeft God verlaten en we weten vanuit de Bijbel dat dit geen zegen kan en zal geven. Het is dus nodig dat ons land terugkeert naar God. Voor een dergelijke terugkeer zijn de kerken belangrijk. Door evangelisatie moet de Bijbelse boodschap ook bij niet-kerkelijke mensen worden gebracht. We kunnen niet genoeg de taak van de kerk en de kerkmens benadrukken. Helaas proef je soms een zekere lauwheid als het gaat om zielen van mensen om ons heen. De wereld moet echter horen van Gods goede boodschap voor slechte mensen. Het getuigenis van Gods goede geboden mag zich echter niet beperken tot de kerk en de kerkmens. Ook in de politiek moet dit getuigenis worden gehoord. Het zal wel veel spankracht vergen om deze dingen voor het voetlicht te brengen. Andere tijden vragen geen andere inhoud, maar wel een andere vormgeving. Het is goed om dat als SGP steeds voor ogen te houden. We moeten proberen om het getuigenis van Gods Woord in de publieke ruimte te laten klinken. Het Gereformeerde Belijden dringt daartoe.

In de tweede plaats is de SGP erg belangrijk voor het bevindelijk gereformeerde volksdeel. Er zijn inmiddels in Nederland heel wat kerken. Er is ook onder ons veel verdeeldheid. Die zaken strekken ons niet tot eer en roepen ook de nodige vragen op. Hoe het anders moet is ook best lastig. Daarom is het wel belangrijk dat er een partij is die de belangen van ons volksdeel in de samenleving en in de politiek behartigt. Onze scholen bijvoorbeeld worden toegekend op basis van het aantal stemmen wat op de SGP wordt uitgebracht. Wie dus gaat morrelen aan de SGP, zit ook te morrelen aan onze scholen en het voortbestaan ervan. Binnen ons volksdeel is denk ik de SGP de belangrijkste samenbindende kracht. Laten we dergelijke zaken dan ook koesteren. We hebben ze nodig voor de toekomst. Het getuigt niet van wijsheid als we denken dat zonder ook wel kan. Wat we in God goedheid ontvangen, mogen we niet laten vallen.

In de derde plaats is er veel verwarring. Het is ook niet altijd gemakkelijk. De druk van de seculiere samenleving neemt steeds meer toe en we hoeven ons over de seculiere agenda geen enkele illusie te maken. We moeten bijvoorbeeld niet gek opkijken als er ooit stemmen gaan klinken die het dopen van kinderen aan banden willen leggen. De Joden in ons land hebben al te maken met lieden die de besnijdenis willen verbieden. En ook het rituele slachten staat inmiddels weer ter discussie. Het ergst is echter niet de druk van de samenleving. De kerk in China heeft het wel moeilijk, maar door de druk van buitenaf wordt haar omvang niet geringer. Druk van buitenaf is nooit het grootste gevaar. Het is meer de uitholling van binnen uit die lelijk kan gaan opbreken. Zou het kunnen dat we elkaar te weinig bij een open Bijbel en bij de gereformeerde belijdenis bevragen?

Ds. W. Visscher