Met raad en daad

Wel of geen toga?

Wij kennen predikanten die in eigen kerk wel een toga dragen, maar bij ons niet. Maakt het verschil waar een predikant preekt? Wanneer is de toga ingesteld? Is het vrijblijvend een toga te dragen?

Het dragen van een toga heeft eigenlijk meer met de universitaire opleiding van de drager te maken dan met de liturgische achtergrond. Na de Reformatie en de afschaffing van de katholieke misgewaden deden de predikanten hun werk meestal in gewone burgerkleding. Degenen die een theologische opleiding aan een universiteit hadden voltooid, kozen voor de toga als ambtskleding. Bij afsplitsingen trachtten de dominees van de 'nieuwe' kerken door andere kledij het onderscheid te benadrukken. Dat ging soms zo ver, dat kerkgangers de kerk verlieten als een predikant bijvoorbeeld wel - of juist niet - een pruik droeg. Op de Synode van de Ned. Hervormde Kerk in 1854 werd het dragen van de toga kledingvoorschrift. Er bestaan dus inderdaad traditionele verschillen in de kleding bij verscheidene kerkgenootschappen.

Overgangsklacht

Al jaren gebruik ik die pleisters met een natuurlijk vrouwelijk geslachtshormoon, omdat mijn lichaam dat niet meer produceert. Is het waar wat sommige mensen beweren, dat het gebruik van deze hormonen een mens gek kan maken? Ik weet niet beter dan dat juist een tekort in je lichaam kan veroorzaken dat je je depressief en naar voelt.

Gedurende de geslachtsrijpe periode van de vrouw produceert de eierstok de geslachtshormonen. Wanneer de vrouw op bepaalde leeftijd in de natuurlijke overgang komt, dan wel wanneer de eierstokken operatief zijn verwijderd, stopt vanzelfsprekend deze hormoonproductie. Hierdoor kunnen allerlei overgangsklachten ontstaan, die bestreden kunnen worden door het hormoon op enigerlei wijze als medicijn te geven. Eén van deze toedieningsvormen is: met behulp van een pleister. Het hormoon wordt dan via gereguleerde afgifte door de huid in het lichaam gebracht. Dit is een uitstekende manier om het tekort aan hormoon weer aan te zuiveren. Net zo min als men psychische klachten van het natuurlijke hormoon krijgt, kan iemand van die hormonen 'gek' worden. Maakt u zich dus absoluut geen zorgen en blijf de pleister gebruiken zolang uw arts dit nog als nodig oordeelt.

Niet krasvrij staal

Op ons roestvrijstalen aanrechtblad zijn zeer ondiepe krasjes ontstaan. Is het mogelijk deze zelf weg te werken?

Roestvrij staal betekent niet dat het krasvrij blijft. Nu de krasjes oppervlakkig zijn, kunt u die lichte krasjes echter wel wegpoetsen met een beetje cif op een vochtig schuursponsje. Daarna kunt u het aanrecht met een sopje afnemen en droog wrijven.

Uitgeslagen leer

Hoe kan ik natgeregende en daardoor uitgeslagen leren schoenen weer fatsoeneren?

Als de vlekken veroorzaakt mochten zijn door pekel, gebruikt ter bestrijding van de gladheid, of door de zure regen of sneeuw, dan heeft uw schoenwinkelier en anders een hakkenbar, daar wel middeltjes voor in huis. Overigens kunt u leren schoenen ook nog met een likje vaseline beschermen tegen de weersinvloeden.