Zonneparken helpen Goeree-Overflakkee over twee jaar energieneutraal te maken

Vervolg van de voorpagina

Een zonnepark hoeft het landschap niet te verstoren. Sunstroom en de gemeente zochten en vonden het redelijk verborgen stuk polder aan de Noordzijdsedreef in de Adriaanpolder bij Ooltgensplaat. Het gaat om een lap grond van 37 hectare, die minder geschikt is voor de landbouw. Datzelfde geldt voor een tweede zonnepark, dat Sunstroom gaat aanleggen in de Roxenissepolder bij Melissant. Daar komen 36.000 zonnepanelen op 19,5 hectare. De twee zonneparken gaan naar verwachting ongeveer 15.000 huishoudens van stroom voorzien.

Door Kees van Rixoort

Op camping De Klepperstee in Ouddorp is al enige jaren een weide met zonnepanelen. Die was lange tijd samen met een zonnepark op Ameland zo'n beetje de enige referentie in Nederland als het om zonneparken gaat. Daar komen dus in ieder geval twee parken van Sunstroom op Goeree-Overflakkee bij. Evenals een park ten noorden van Middelharnis, waar NUON een combinatie van windturbines en zonnepanelen gaat realiseren en waar bovendien recreatiemogelijkheden komen.

De nieuwe zonneparken op Goeree-Overflakkee zijn voor de provincie Zuid-Holland proefmateriaal om een visie op dit thema te ontwikkelen voor de gehele provincie. Wethouder Arend-Jan van der Vlugt maakte duidelijk dat de initiatieven passen bij de ambitie van de gemeente én dat meteen het maximumaantal zonneparken op agrarische grond bereikt is. "Een van de speerpunten van de gemeente is om energieneutreel te zijn in 2020. We hebben een windopgave van 225 megawatt, maar we willen ook zonne-energie en een getijdencentrale in de Brouwersdam. Een mix dus."

Volgens de wethouder ligt de gemeente heel goed op schema om de ambitie waar te maken. "We komen in 2020 uit op 120 procent. Daarmee zijn we koploper." Van der Vlugt bedoelt: koploper in heel West-Europa. Niet minder belangrijk is dat deze duurzame initiatieven zorgen voor banen, wellicht ook voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. "Hiermee kunnen we als gemeente onze nek uitsteken als het gaat om duurzaamheid, uitstraling en werkgelegenheid", aldus de wethouder.