Ook in het weekend nog fraai aprilweer

Exact een week terug vertelde ik dat de aprilzomer een mooi vervolg zou kunnen krijgen, zeker vanaf het midden van deze week. Nog steeds is dat het parool en een groot gedeelte van deze week was het dan ook bijna zomer op de Eilanden met veel zon en steeds hogere (middag)temperaturen.

Donderdag was voorlopig de meest zomerse dag waarbij de maximumtemperatuur op zo'n 26-27 graden uitkwam in het zuidwesten van Nederland. Landelijk werd het zelfs bijna 30 graden. Het record van 21 april 1968, exact 50 jaar terug, werd niet gebroken. Toen werd het ruim 32 graden bij Venlo. Een mooi hogedrukgebied boven Zuid-Scandinaviƫ is/was verantwoordelijk voor het sublieme aprilweer. We zien de natuur exploderen dezer dagen, zeker na het malse 'meiregentje' van het afgelopen weekend dat op zondag nog voor 10-20 millimeter water zorgde in het zuidwesten van Nederland.

Op vrijdag lijkt er minder warme lucht in te stromen via het noordwesten als gevolg van de opkomst van een nieuwe uitloper van hoge druk richting de Noordzee. De wind kan dan tijdelijk aanlandig worden, maar toch kan 't aanvankelijk nog (ruim boven de) 20 graden zijn in onze contreien. Het blijft steeds nagenoeg droog. Juist tijdens het weekend vormt zich een nieuw hogedrukgebied boven de Noordzee. Waneer dit serieus gerealiseerd wordt krijgt de aprilzomer nog een verlenging tot en met 't weekend (zondagnamiddag). Het wordt ook weer even terug warmer met vooral op de zondag mogelijk (bijna) zomerse maxima. Er is een mogelijkheid dat de buien vanuit het zuidwesten al in de loop van zondagochtend arriveren. Dat zou jammer zijn, want dan wordt het een tegenvallende dag. Wellicht komen de buien later pas?

Begin volgende week is de kans op een inzettende westelijke stroming groot en kan het koelere - en ook iets wisselvalliger weer waarschijnlijk doorzetten. Akelige kou inclusief nachtvorst uit het noorden zit er evenwel niet aan te komen voorlopig. We krijgen minimaal een week met dat koelere en wisselvallige weer. Langdurig fraai en warm weer is zeldzaam in april. In april 2007 was het wel gedurende lange tijd warm en zonnig. Op 15 april 2007 steeg de temperatuur bij Goedereede zelfs naar bijna 29 graden! Zo vroeg in het seizoen was het nog nooit zo warm geweest.