Wethouder Arend-Jan van der Vlugt (rechts) en Lennard Seriese plaatsten het eerste paneel voor het zonnepark in de Adriaanpolder bij Ooltgensplaat.
Wethouder Arend-Jan van der Vlugt (rechts) en Lennard Seriese plaatsten het eerste paneel voor het zonnepark in de Adriaanpolder bij Ooltgensplaat. Foto:

Zonnepaneel nummer één van 132.000

OOLTGENSPLAAT – Waar tot voor kort tarwe groeide, is nu een zonnepark in aanbouw. Nog een halfjaar en het veld met 132.000 zonnepanelen ten noordwesten van Ooltgensplaat gaat energie leveren. Wethouder Arend-Jan van der Vlugt (duurzaamheid en innovatie) en zijn voormalige beleidsambtenaar Lennard Seriese plaatsten woensdagmiddag 18 april het eerste paneel tijdens een kleine ceremonie.

De zon scheen uitbundig, die middag. Volgens Reinout Das, directeur van initiatiefnemer Sunstroom een bewijs dat het nog niet zo gek is om zonne-energie op te wekken in Nederland. Toen hij een jaar of wat met het idee kwam om zonneparken te realiseren, kreeg hij sceptische reacties als 'Nederland, daar schijnt de zon toch te weinig?'

Volgens Das is dat onzin. Hij zette door en kreeg de gemeente Goeree-Overflakkee aan zijn zijde, die ernaar streeft om in 2020 de eerste energieneutrale gemeente van Nederland te zijn. "Er is wél zon, en er is veel zon", aldus Das. "Voldoende om mee door te gaan en om een bijdrage te leveren aan de ambitie van de gemeente om energieneutraal te zijn. Nee, dat hoeft niet alleen met wind."