Afbeelding
Foto:

Boekrecensie: Onder Zijn vleugels

Riemke tobt al een tijdje met haar gezondheid. Langzamerhand beginnen alle zekerheden in haar leven te wankelen. Wat als ze ernstig ziek blijkt te zijn? Hoe zal het dan verder gaan met haar gezin? En met de relatie met haar man Bart? Zal hij voor haar willen blijven zorgen als ze straks misschien steeds minder kan?

Riemke worstelt ook met haar geloof. Veel is ze onzeker en ze twijfelt of Gods genade ook voor haar is. Een moeilijke periode van medische onderzoeken, spanning en onzekerheid over de uitslagen volgt.

In de kapel aan de rand van het dorp werkt Jim. Hij verblijft tijdelijk in het dorp om de oude vervallen kapel te restaureren. Jim vindt onderdak in het pension van Ria, recht tegenover het huis van Riemke. Als Jim Riemke voor het eerst ontmoet, voelt hij dat het niet goed met haar gaat. Hij wil haar graag helpen en zoekt naar een begaanbare weg om zijn hulp aan te bieden. Maar is hij wel de aangewezen persoon hiervoor?

Marianne Grandia schrijft liefdevol en invoelend over twijfels, geloofszekerheid en de impact van een ernstige ziekte. Riemke heeft angst voor de dood. Ze wordt sinds haar kindertijd regelmatig geplaagd door nachtmerries. En ze heeft het gevoel dat ze ondanks gebeden, Bijbel lezen en kerkgang, bij God voor een dichte deur staat. Hoe anders is dat bij haar vriendin Elise, die geen enkele twijfel lijkt te hebben en zeker is van haar geloof.

Ontmoeting bij de kapel

God werkt door mensen heen, ervaart Riemke. Als ze in het ziekenhuis ligt, maar ook in de tijd als ze weer thuis is, stuurt Hij mensen met een troostend woord of gebaar. Soms zijn dit, tot haar verbazing, mensen die ze nauwelijks kent.

Hoewel Riemke nog maar kort met haar gezin in het kleine dorp woont, proeft ze hier iets van wat ware gemeenschapszin en naastenliefde inhoudt. Hierdoor aangemoedigd, leert de gesloten en verlegen Riemke om zich in sociale situaties meer te geven. Overbuurvrouw Ria en vriendin Elise spelen hier een belangrijke rol in.

Het onderwerp ziekenzalving komt aan bod en de schrijfster belicht dit thema van diverse kanten.

Gaandeweg het verhaal leert de lezer ook Jim steeds beter kennen. Hij draagt een groot verdriet met zich mee. Hij ervaart steun bij Simon, de 81-jarige grootvader van zijn ex-verloofde. De wijze Simon is als een vader voor hem. Wanneer de kapel bijna af is, wil Jim zijn restauratiewerk graag laten zien aan Simon. En bij de kapel vindt een ontmoeting plaats die het leven van Riemke voorgoed zal veranderen.

Marianne Grandia (1965) schreef diverse romans en is daarnaast spreekster en ambassadeur van haar stichting Selah. Het is haar verlangen om in haar leven "iets te mogen weerspiegelen van de genade en liefde van God."

Onder Zijn vleugels
Marianne Grandia
2018, uitgeverij Kok
386 blz., € 22,99
ISBN 9789029727600