Afbeelding
Foto:

In gesprek met Jezus

De Heere Jezus heeft bij het badwater Bethesda op een sabbat een verlamde man genezen. Naar aanleiding van dit wonder ontstaat er een belangrijk gesprek met enkele Joden, die zeer trouw waren aan de Oudtestamentische wetten. Maar Jezus vertelt in deze gesprekken over Zichzelf en het werk dat Hij doet. Eigenlijk is er geen belangrijker onderwerp dan dit, want Jezus Christus is het hart en de ziel van het christelijk geloof. We weten dat de theologie handelt over veel leerstukken, maar uiteindelijk geeft de leer aangaande de Christus hieraan richting, inhoud en ook zijn betekenis.

Bij het lezen van de uitspraken van de Heere Jezus is het vaak moeilijk om die diepe uitspraken te doorgronden. Het is de verdienste van ds. Harinck, dat hij in deze leerzame Bijbelstudies inzicht geeft aan de rijke inhoud van Johannes 5. Ds. Harinck ziet er naar uit dat de bestudering van dit hoofdstuk mag leiden tot kennis van Jezus. Dat vinden we verwoord in Johannes 17:3 : 'En dit is het eeuwige leven, dat zij U kennen, de Enige waarachtige God, en Jezus Christus, Die Gij gezonden hebt.'

Dit boekje is verdeeld in vijf hoofdstukken, elk met aan het eind studievragen. Dat geeft de mogelijkheid om zowel persoonlijk als in verenigingsverband deze studies te behandelen.

Het eerste gesprek met de Joden (Joh. 5:1-22); het eren van de Zoon (Joh. 5:23), geloven in de gezonden Zoon (Joh. 5:24); de macht van de Zoon (Joh. 5:25-29) en getuigen van Jezus (Joh. 5:30-47). Elk hoofdstuk is weer onderverdeeld in subhoofdstukjes. Het geheel doet overzichtelijk aan en geeft een duidelijke en heldere uitleg over een moeilijk hoofdstuk.

Aan het slot van dit leerzame boekje treft u een literatuuropgave aan van de aangehaalde werken. Dat geeft weer de mogelijkheid om zelf ook verder te graven in de schatten van Gods Woord.

Op blz. 117 staat een citaat dat op een ingrijpende wijze laat zien hoe de Heere Jezus hen in het hart raakt:

'Zij noemden zich zo graag dienaren van Mozes, die Mozes en al wat Mozes gezegd had hoog in ere hielden. Maar nu zegt Jezus dat ze door Mozes aangeklaagd zullen worden, omdat zij het spreken van Mozes over de Messias niet hebben geloofd. Ds. Harinck haalt hier iets aan van Augustinus: 'Lopen jullie dus achter de knecht aan en keren jullie de Heere de rug toe? Nee, jullie volgen niet eens de knecht, anders zouden jullie je door hem wel tot de Heere laten leiden.' (Aurelius Augustinus, Brood om van te leven, pag. 332)

Hier treft u een uitleg en toepassing van een moeilijke passage. Van harte aanbevolen! Een Bijbelstudie over dit thema ben ik nog niet eerder tegen gekomen. Neem en lees!