De haven van Dirksland krijgt een metamorfose. Foto: Archief Eilanden-Nieuws
De haven van Dirksland krijgt een metamorfose. Foto: Archief Eilanden-Nieuws Foto:

Eind dit jaar heeft Dirksland steiger en zitje bij de haven

DIRKSLAND – Steeds concreter worden de plannen om de haven en het havenkanaal van Dirksland een kwaliteitsimpuls te geven. Het ziet er nu naar uit dat er een steiger met trappen in de haven komt, aan de zijde van de Oosthavendijk. Verder zijn er afvalbakken en informatieborden over de geschiedenis van de haven en het dorp te verwachten, alsmede aanlegmogelijkheden voor kleine boten en een oplaadpunt. Een 'zitgelegenheid' moet het mogelijk maken om al mijmerend over de haven uit te kijken.

Door Kees van Rixoort

Dit plan kwam als 'rode draad' bovendrijven nadat een kleine veertig betrokken dorpelingen zich maandagavond 16 april hadden gebogen over de veelheid van ideeën die tijdens eerdere sessies waren geopperd. De meedenkavond was belegd door de Dorpsraad van Dirksland en de gemeente Goeree-Overflakkee.

"Het waterschap heeft de haven al schoongemaakt en uitgediept, maar er moet nog veel meer gebeuren om dat smerige ding tot iets leuks te maken", trapte Jan Leenders, voorzitter van de Dorpsraad, af. Hij gaf ook aan dat er een zekere tijdsdruk is. Vóór 1 november moet de klus zijn geklaard. Een andere factor om rekening mee te houden is het budget dat beschikbaar is: 50.000 euro aan subsidiegeld van de provincie Zuid-Holland. De provincie stelt het bedrag beschikbaar om het havenkanaal en de haven een impuls meer tot een belevenis te maken.

Aan vijf tafels gingen bewoners met elkaar in gesprek over de ideeën en de prioriteiten. Daar kwam als grote gemene deler dus de steiger met zitgelegenheid uit naar voren als hét idee. Zou zo'n zitje tegen het talud – een van de aanwezigen maakte de vergelijking met d'n Diek in Middelharnis – geen hangplek worden? Een ander opperde dat een steiger van maximaal 50 meter lengte moeilijk een wandelpromenade kan worden genoemd. "Wat valt er dan te wandelen?"

De gemeente gaat het idee verder uitwerken, onder andere door prijzen op te vragen en vergunningen aan te vragen. Andere plannen en suggesties – zoals het verwijderen van de vangrail, het realiseren van sfeervolle straatverlichting en de damwand een beter aanzicht geven – zijn niet van de baan, maar komen weer aan de orde als de gemeente wegwerkzaamheden gaat uitvoeren. Ook het parkeren blijft een punt van aandacht.

Voorzitter Leenders van de Dorpsraad was tevreden na de bijeenkomst. "We gaan proberen de haven voor 1 november in orde te hebben. Dat is logisch en nodig. We hopen dat we aan het eind van het jaar een prachtige haven hebben." 1 november is een harde datum omdat dan het 'stormseizoen' begint en het waterschap dan niet toestaat dat er werkzaamheden in en aan dijken plaatsvinden. Bovendien moet de subsidie van de provincie voor het eind van 2018 tot een concreet resultaat hebben geleid.