Selfies in het avondlicht

Hoog te paard rijdt de vrouw over een smalle weg, dwars door de Flakkeese polder, aan een touw hobbelt er een iets kleiner paard mee. De knaloranje, laagstaande zon zorgt voor lange schaduwen. De dag neemt vanavond klinkend afscheid.

Verderop rent een jongen in trainingspark met een grijns op zijn gezicht over het fietspad. Op het strak gemaaide grasveld maken twee tienermeisjes selfies in het warme avondlicht. Bij de volkstuintjes staat een groepje oudere mannen te discussiƫren. Een meisje skate ietwat houterig over het gladde asfalt. Moeder en dochter laten, druk pratend, samen de hond uit. De soundtrack bestaat uit zingende vogels. Het klinkt als een talentenjacht waarbij er wordt gezocht naar de meest getalenteerde fluiter.

De eerste tulpenbloemen steken schuchter hun hoofd boven het maaiveld in de polder bij Sommelsdijk, je zou kunnen denken dat ze expres hebben gewacht tot de Tulpenwandeltocht achter de rug is. De natuur houdt geen rekening met de wensen van wandelaars.

In het havenkanaal vaart een compacte rubberboot. Een man met stoere zonnebril bedient de fors uitgevallen buitenboordmotor. Voorin zit een vrouw, met haar rug richting de vaarrichting. Als de kapitein de gashendel opendraait schiet de boot vooruit en stijgt de boeg plotseling ver boven het kabbelende water. De vrouw schrikt ervan en houdt zich stevig vast, daar moet de man hard om lachen. In de lente zijn mannen weer even jongens en voelen vrouwen zich weer het meisje van weleer.

Martijn de Bonte