Afbeelding
Foto:

Afscheid ds. H.J. Catsburg van Hervormd Stad aan 't Haringvliet

STAD AAN 't HARINGVLIET - Afgelopen zondag, 15 april, nam ds. H.J. Catsburg in een dienst des Woords afscheid van de Hervormde Gemeente van Stad. Het pittoreske kerkgebouw was die zondagmiddag bijna tot de laatste plaats bezet. De scheidende predikant hield zijn afscheidspreek n.a.v. Johannes 21:17. De vraag die Christus in dit vers aan Petrus stelt, werd door de dominee ook aan de gemeente en aan zichzelf gesteld. Hij vormt de kern van de boodschap, ook van de afgelopen 12 jaar, die hij als herder en leraar van de gemeente mocht brengen: Hebt gij Mij lief? Na de preek werd ds. Catsburg toegesproken door ds. M.J. Middelkoop van Middelharnis namens de werkgroep Goeree en Overflakkee, wethouder G. de Jong namens de burgerlijke gemeente en scriba J. Mackloet namens kerkenraad en gemeente.

Van een medewerker

Een terugblik

Enige tijd eerder hadden wij met ds. Catsburg een openhartig gesprek, waarin hij in zijn hart liet kijken toen het ging over zijn arbeid in de kerk. Het gesprek had plaats in verenigingsgebouw 'De Ark', want hij woont al vier jaar in Goes. Henk Catsburg werd in 1959 geboren te Genderen (N. Br.), waar zijn vader predikant was van de Hervormde Gemeente aldaar. Op heel jonge leeftijd voelde hij al in zijn hart het verlangen om predikant te worden. Na de mavo volgde hij het avondgymnasium en studeerde theologie in Utrecht. Zijn eerste gemeente werd Goudswaard, waar hij op 15 oktober 1986 werd bevestigd. Daarna volgden de gemeenten van Kamerik en Emst. In 2000 brak er een moeilijke periode aan in het leven van ds. Catsburg. Als gevolg van het zich helemaal willen geven voor het ambtswerk, liep hij fysiek en psychisch totaal vast, met als gevolg vervroegd emeritaat. Hoewel hij hierin soms onbegrepen wegen moest gaan, is ds. Catsburg er rotsvast van overtuigd dat de Heere alle dingen leidt in het leven van mensen.

Dominee en therapeut

Na zijn emeritaat was hij werkzaam in het voortgezet onderwijs te Goes. Daarnaast rondde hij studies voor gestalttherapie en psychotherapie met succes af en begon als zodanig een eigen praktijk. In 2005 volgde een benoeming als pastoraal werker in verpleeghuis Ter Weel in Goes. Toch bleef de dienst aan de kerk trekken. In 2006 voelde ds. Catsburg zich zodanig versterkt dat hij tot opheffing van zijn emeritaat verzocht, wat hem na herkeuring verleend werd. Toen kwam het beroep (in deeltijd) van de gemeente Stad a/h Haringvliet. Dominee zag dit als een stukje Goddelijke leiding en mocht dit beroep dan ook in biddend opzien tot de Koning der kerk aannemen. Hij werd hiermee de eerste predikant van Stad met een deeltijdbenoeming. Door jaarlijks begrotingstekort werd de deeltijd van de dominee na 8 jaar minder. Een uitbreiding van zijn benoeming bij Zorggroep Ter Weel, alsmede het wat bezwaarder worden van de wekelijkse reizen van Goes naar Stad v.v. deden ds. Catsburg besluiten zich geheel aan 'Goes' te wijden. Hij zag best tegen het afscheid op, daar hij door de jaren heen een goede band heeft gekregen met de gemeente van Stad. Ook ziet hij in de toekomst de zelfstandigheid van de gemeente noodgedwongen ingewisseld worden voor een combinatie met andere gemeenten.

Balans opgemaakt

Op de vraag wat er in de bijna 12 jaren van zijn ambtsperiode te Stad zoal tot stand is gekomen of teloor is gegaan, maakt ds. Catsburg een tweedeling in zijn beantwoording. Aan de buitenkant is er veel veranderd m.b.t. bijvoorbeeld het ledenaantal van zijn gemeente. De vergrijzing en het wegtrekken van de jongeren zijn voor het dorp verregaande problemen, die de kerk(en) niet voorbijgaan. Vanwege de kleine aantallen is er dan ook samenwerking met de plaatselijke Gereformeerde Kerk wat betreft het jeugdwerk en de contactmiddagen. Deze kerk worstelt met dezelfde problemen. De ambten zijn ook moeilijk te vervullen; er zijn voortbestaande vacatures. Naar de binnenkant gezien gewaagde dominee van mensen die tot geloof mochten komen, bij anderen werd het geloofsleven verdiept, terwijl sommigen weer tot de kerk terug mochten keren. Hij merkte hierbij op dat het hem niet toekomt alle vrucht op zijn arbeid te zien. Zijn opdracht is ploegen en zaaien, de vrucht is van en voor God.

Gevraagd naar bijzondere gebeurtenissen die wat met hem gedaan hebben, antwoordde de dominee: de overlijdens! Telkens als een mens sterft is dat zo ingrijpend voor de persoon zelf, maar ook voor de nabestaanden. Na ons gesprek vertrekt de dominee naar zijn woning in Goes, waar hij sinds 2014 weer woont, nadat in goed overleg met de kerkvoogdij de monumentale pastorie verkocht werd.

Boxer en herder

In 2006 zei iemand tegen de fotograaf die een foto had gemaakt van het echtpaar Catsburg met hun trouwe boxer, staande voor de pastorie: Er zijn nu twee honden in de pastorie, een echte boxer en een echte herder.

De pastorie is verkocht, de boxer is een half jaar geleden ingeslapen en de herder heeft afscheid genomen… In de gewijde ruimte van de eeuwenoude dorpskerk van Stad ligt op de kansel een ook al eeuwenoude Bijbel. Het Woord van God blijft, ook in Stad!