Een groet van de overkant

Openbaring 1:4 en 5: 'Genade zij u en vrede… van Jezus Christus, Die de Getrouwe Getuige is, de Eerstgeborene uit de doden en de overste van de koningen der aarde.'

"Kijk me aan als ik met je praat," kon mijn moeder vroeger tegen mij zeggen. Inderdaad, het is niet beleefd om dan weg te kijken.

Toch houden veel mensen hun ogen dicht, als ze aangesproken en gegroet worden namens de Opgestane. Het zal het besef van heiligheid zijn. Of slechts de gewoonte. Maar nodig is het niet, er is namelijk wel wat te zien!

Als de Opgestane Zijn discipelen op de eerste dag ontmoet, dan spreekt Hij hun vrede toe en laat Hij Zijn handen zien aan de discipelen. Dat doet heel wat met dat verlopen groepje angstige mannen achter gesloten deuren. Zij verblijdden zich toen zij de Heere zagen (Joh. 20:19,20).

Dit herhaalt zich als de dienaar van Christus aan het begin van de dienst de gemeente namens de Opgestane groet en daarbij zijn handpalmen groetend laat zien. Achter de dienaar van Christus staat de Christus van de dienaar. Hij groet u!

Genade en vrede… het eerste woord dat namens en door Christus wordt uitgesproken. Het levensteken van de Levende voor sterfelijke mensen. Hij is de Eerstgeborene uit de doden. Het is echt een groet van de overkant.

Wij leven als sterfelijke mensen in een wereld waar de dood alomtegenwoordig is. Elke week luidt de doodsklok wel. We worden overspoeld met berichten over dood en verderf, waarbij soms aantallen genoemd worden die we niet kunnen bevatten. Wat een ellende!

Ja, daarmee heeft het wel te maken. De dood is het loon op de zonde. Gevolg van onze keuze om het leven in eigen hand te nemen en zelf heer en meester te zijn over ons bestaan. De gevolgen zijn er naar: dood en verderf. De zonde brengt alleen maar wonden. Laten we God daarvan maar niet beschuldigen, maar de hand in eigen boezem steken!

Psalm 89 zingt: "Wie leeft er die de slaap des doods niet eenmaal zal slapen?" Het antwoord is duidelijk: niemand. Maar nu terug naar de groet. Die komt tot ons uit de mond van Iemand die wakker is gemaakt uit de doodsslaap.

Genade en vrede van de Eerstgeborene uit de doden. Jezus Christus is gestorven voor onze zonden. Hij heeft het loon ontvangen, de rekening van onze zonden betaald.

Daarom is deze groet zo verblijdend. Want dat Hij leeft, betekent dat die rekening voldaan is! Niet zozeer voor Zichzelf. Hij had geen zonden gedaan, ze waren Hem toegerekend. Dat Hij groet als eerstgeborene, betekent dat Hij dit voor ons wilde doen!

Als eerstgeborene wil Hij de eerste, de oudste zijn van een heel gezin. Hij baant de weg door de dood naar het leven. Hij zegt: "Ik leef en u zult leven." Wie door het geloof aan Christus verbonden is, hoort hierin de vaste en zekere belofte dat de dood nooit en te nimmer het laatste en blijvende woord heeft.

Wat troost ons deze genade, dat we zó mogen toeleven naar ons levenseinde. Hij zal ons straks doen ontwaken uit de doodsslaap. "Ik kan daarom gaan slapen zonder zorgen, want slapend kom ik bij U thuis. Alleen bij U ben ik geborgen. Gij doet mij rusten tot de morgen en wonen in een veilig huis."

Een groet die mij troost, blijdschap en verwachting geeft: "Maar blij vooruitzicht dat mij streelt, ik zal ontwaakt Uw lof ontvouwen, U in gerechtigheid aanschouwen, verzadigd met Uw Goddelijk beeld." Lieve lezer, is dat uw vooruitzicht? Laat het u anders gezegd worden. Het is een groet, die heel wat doet.

Wie het nieuws meekrijgt, houdt zijn hart vast. Loopt het niet gruwelijk uit de hand tussen de machten in deze wereld? Onbuigzame leiders, met een groot ego, uiten soms bikkelharde dreigtaal naar elkaar.

Wee de mensen die daartussen zitten en nu of straks daardoor slachtoffer worden. Je ziet de overgrote ogen in de kleine gezichten met de uitgemergelde lichamen.

Het lijkt wel alsof zij de wereld regeren. Minderheden verdrukken. Het geloof onmogelijk maken. China wil de Bijbel herdrukken, zodat die de taal spreekt die de overheid goed uitkomt.

Wie regeert? Wie bepaalt wat er gebeurt? Kijk, luister nog eens goed! Laat je niet imponeren of overrulen door de 'groten der aarde.' Het zijn ook maar mensen van een dag of wat. Pionnen op het schaakbord van God. Luister, kijk goed: "Genade en vrede van de Overste van de koningen der aarde."

God regeert. Na opstanding en hemelvaart moet en zal Christus als koning heersen. Presidenten, wereldleiders, kerkleiders of wie dan ook die denkt invloed te hebben, vergissen zich. Laten wij die vergissing niet maken, door ze die macht toe te schrijven!

Christus' groet wil ons laten zien hoe het wereldgebeuren er werkelijk voor staat. Zijn heerschappij is een genadige en geduldige. Hij regeert niet door kracht en geweld, maar met doorboorde handen en een doorstoken hart.

Uit liefde leidt Hij de geschiedenis en ontrolt Hij de boekrol van Gods regering naar het einde. Dan zal alle oog Hem zien! Wat een geluk voor een ieder die Hem als koning heeft aanbeden, de heerschappij aan Hem heeft gelaten. Wat een eeuwige ellende voor elk mens die niet wil dat Hij koning over hun zal zijn.

U wordt gegroet. Vanaf de overkant. Een groet, die heel wat wil doen. Kijkt u, luister je voortaan goed?

Ds. J.C. Breugem, Sommelsdijk