Afbeelding
Foto:

Predikantsvrouwen op Goeree-Overflakkee (3)

"Dienend bezig zijn in een hartelijke en betrokken gemeenschap "

MELISSANT - Op een markante plaats in Melissant, aan het begin van de Voorstraat en pal naast de kerk, staat de pastorie van de Hersteld Hervormde Kerk. Predikantsvrouw Jacoline van Appeldoorn-van Eck (29) bewoont sinds juni 2016, samen met haar man en hun zoontjes Matthias (5) en Rick (3) en dochter Gerlynn (1) deze pastorie.

Door Jolanda Driesse-Bosland

Melissant is de eerste gemeente die haar man dient. Hoewel ze in eerste instantie nog nooit van Melissant gehoord had, voelt zich inmiddels helemaal thuis in het dorp en op het eiland. "Mijn man en ik komen allebei uit het midden van het land. Na ons huwelijk hebben we een aantal jaren in Breukelen gewoond. Dat was een centrale plaats voor mijn man om te reizen naar de universiteit in Amsterdam en voor mij om op mijn werk in Amstelveen te komen."

Voorbereidingstijd

Mevrouw Van Appeldoorn werkte na haar opleiding aan Pabo 'De Driestar' een aantal jaren met veel plezier als leerkracht en intern begeleider op 'De Akker', een basisschool in Amstelveen. Achteraf ziet ze de periode aan de Pabo en het werk in het onderwijs als een goede voorbereiding op het leven in een pastorie. "Ik heb nu gemak van allerlei vaardigheden die ik geleerd heb in mijn werk." Enerzijds mist ze haar werk op school, maar anderzijds ervaart ze nu vooral de vreugde van het er helemaal zijn voor haar gezin. "Het is fijn als je de vrijheid hebt om actief mee kunnen draaien in het verenigingsleven of af en toe iemand een bezoek te brengen."

Verder is ze betrokken bij de kinderclub -12, de vrouwenvereniging, de vrouwengespreksgroep en de Bijbelstudiekring. Heel af en toe valt ze in op de basisschool 'De Regenboog'. Ze is als ouder ook lid van de medezeggenschapsraad van de school. "Dit zijn allemaal dingen die hier op mijn weg kwamen en waar ik dankbaar voor ben dat ik ze mag doen."

Frisse schilderbeurt

Het bezig zijn met kinderen heeft haar hart. Enthousiast vertelt de predikantsvrouw over het leiding geven aan de -12 club. "Ik vind het elke keer weer fijn om met de kinderen bezig te zijn en mee te denken over de vormgeving van het jeugdwerk. Het is mooi om ook op deze manier contact met de kinderen van de kerk te hebben. Ze kennen je anders natuurlijk ook wel vanuit de kerk, maar dit is een nog intensievere manier om elkaar steeds beter te leren kennen."

Met plezier denkt ze terug aan afgelopen zomer, toen ze samen met een groepje leidinggevenden en vrijwilligers de jeugdzolder hebben opgeknapt. "Met elkaar hebben we de zolder voorzien van een frisse schilderbeurt. Er is veel opgeruimd en we hebben een beamer gemonteerd." De kerkelijke gemeente ervaart ze als gemoedelijk, hartelijk en laagdrempelig. "Ik voel me echt welkom hier."

Gezinsdag

Mevrouw Van Appeldoorn ervaart het als heel prettig dat ze, mede omdat ze naast de kerk woont, bij veel activiteiten aanwezig kan zijn. "Dan ervaar je ook echt de band en betrokkenheid op elkaar." De gemoedelijkheid van de Melissantse gemeente spreekt haar aan. "Het kleinschalige zorgt ervoor dat je je elkaar snel kent." In het begin moest ze wel even wennen aan het Flakkeese dialect, maar inmiddels is dat geen probleem meer voor haar.

Hoewel ze de voorbereidingstijd op het predikantschap van haar man als waardevol en nuttig heeft ervaren, waren er ook dingen die anders gingen dan ze had gedacht. "Je weet van tevoren dat je naast vreugdevolle ook moeilijke dingen tegen zult komen en verwachtingen soms bij moet stellen. Dat is leerzaam en goed om te ervaren." Ze voelt zich gezegend met een echtgenoot die heel goed kan plannen. Dit zorgt ervoor dat er naast het vele werk in de gemeente voldoende tijd is voor het gezin. "De zaterdag is echt een gezinsdag. We doen dan veel samen met de kinderen of we gaan op bezoek bij familie. Ik zie het als een voorrecht dat we als gezin zo veel mooie dingen mee mogen maken."

Dienen

Betrokkenheid toont Jacoline ook in een creatieve hobby die ze graag met anderen deelt: het maken van steigerhouten bordjes met een Bijbeltekst of spreuk. Ter illustratie staat op de schouw in de woonkamer een zelfgemaakt tekstbord met de trouwtekst van het predikantsechtpaar. "Vanavond gaan we met de vrouwengespreksgroep aan de slag met de tekstbordjes. En als er een kindje wordt gedoopt of er is een bruiloft in de gemeente, dan geef ik zo'n bordje cadeau."

Voor alles staat dat ze graag dienend bezig wil zijn. Op diverse momenten in haar leven heeft ze houvast aan de wetenschap dat de Heere Jezus niet kwam om gediend te worden, maar om te dienen. "Als predikantsgezin willen we zo ook graag meeleven en meebidden met alle gemeenteleden in vreugde en zorg."