Een 'Ridgeblade' een schoepenrad op de nok van het huis. Toepassing hiervan ligt in het voornemen van Woongoed GO.
Een 'Ridgeblade' een schoepenrad op de nok van het huis. Toepassing hiervan ligt in het voornemen van Woongoed GO. Foto:

Ruimte voor innovatieve voorzieningen maar beslist geen kleine windmolens

GOEREE-OVERFLAKKEE – De gemeenteraad werd donderdagavond weer geconfronteerd met een windmolen-onderwerp. Het college informeerde de raad in december 2017 dat zij geen medewerking wil verlenen aan het plaatsen van kleine windmolens op het eiland.

Door Jaap Ruizeveld

Aanleiding voor het samenstellen van beleid was en is het aantal verzoeken dat van agrarische bedrijven voor deze plaatsing is ontvangen. Unaniem gaven de fracties aan dat er geen kleine windmolens mogen komen. Het windmolendossier is duidelijk gesloten. Genoeg is genoeg. Maar nieuwe innovatieve mogelijkheden, één voorbeeld werd genoemd: Ridgeblade, moeten
wel op toepassing beoordeeld kunnen worden. De volksvertegenwoordigers gaven hun instemming met de voorliggende beleidsnota. Eerst nu terug naar de aanleiding tot het raadsdebat

Het college stelt dat kleine windmolens overlast kunnen geven. Gelet op het winddossier voor grote windmolens kunnen kleinere uitvoeringen leiden tot nieuwe emoties. Kleine windmolens zijn een nieuwe laag in het landschap en b. en w. menen dat op grond hiervan medewerking moet worden onthouden. Agrariërs zouden voldoende mogelijkheden hebben voor alternatieven voor het opwekken van duurzame energie. De beleidsnotitie in ontwerp heeft ter inzage gelegen en in die periode (december 2017 / januari 2018) is er één reactie ontvangen. Er kwam nog wel een tweede reactie binnen maar die is een maand te laat ingediend en is niet ontvankelijk verklaard.

Lees verder op pagina 9.