Deze foto is ter illustratie en is geen specifiek vakantiehuis in de regio.
Deze foto is ter illustratie en is geen specifiek vakantiehuis in de regio. Foto:

Revitalisering recreatieparken met onrechtmatige bewoning

GOEREE-OVERFLAKKEE - Geen gemakkelijk document, de Kadernota Revitalisering van recreatieparken met onrechtmatige bewoning, was geagendeerd op de eerste vergadering van de nieuwe gemeenteraad. De doelstelling is duidelijk. Opheffen van ongewenste situaties die handelen in strijd met het bestemmingsplan en te zorgen dat er een kwaliteitsverbetering ontstaat op de betreffende recreatieparken. Dit weer voortvloeiend uit de onlangs vastgestelde Recreatievisie.

Door Jaap Ruizeveld

Met dit punt op de agenda kan je een overvolle publieke tribune van betrokkenen verwachten en zo was het ook. De fracties gingen unaniem akkoord met het dossier. Wel werden er in korte debatten enkele kritische kanttekeningen geplaatst, overigens met begrip voor de complexiteit van het onderwerp. Een aantal belangstellenden op de tribune gaf aan meer concrete informatie te hebben verwacht.

Meer snelheid

Er moet meer snelheid met de uitvoering worden gemaakt, zei Grinwis (PvdA). Kom voor de zomervakantie met een concrete invulling. Nieuwkomer Zwerus vond het jammer dat een tijdsplanning ontbrak. Men wacht al zolang op aanpak. Mevrouw Nijssen (VVD) begreep de problematiek omdat per park maatwerk moet worden geleverd. Pijl (CDA) vond het een werkbare nota. Hij adviseerde om goed samen te werken met de provinciale overheid. Tuk (CU) zag deze Kadernota als een logisch vervolg op het eerdere discussiedossier. Heintjes (VKGO) drong aan op zorgvuldigheid. Hij vroeg zich af wie bepaalt wat recreatie inhoudt. Wees op mogelijke ongelijkheid bij dubbelbestemming. Dit ten aanzien van de huidige en toekomstige duurzame investeringen. Stop de verpaupering gaf hij mee.

Ambitie

C.Grinwis (SGP) vond de nota kernachtig in weergave. Aanpak vereist veel inspanning. Het is erg complex en het heeft een brede maatschappelijke impact. Wethouder Markwat stelde dat hij er alles aan zal doen om "vaart" in het project te houden. Echter dat lukt niet met concrete invullingen nog voor de zomervakantie. De ambitie is er. De uitdagingen pakken we op. Ook blijft onze aandacht gericht op de huisvesting van starters en van ouderen.

Toelichting

Bijna een jaar geleden stemde de raad in met een discussienotitie waarin werd afgesproken dat er een aantal belangrijke beleidsopties nader uitgewerkt zou worden. Zoals handhavend optreden, de dubbel bestemming Recreatie en wonen, het huisvesten van arbeidsmigranten en onder andere ook de legalisatie, het positief bestemmen wonen. In de kadernota tweede fase is aangegeven op welke manier de aanpak dient plaats te vinden. Dat is niet gemakkelijk.

Geen garantie

Zo is er geen garantie dat de Provincie medewerking zal verlenen. Het toestaan van permanente bewoning op recreatieparken is namelijk in strijd met het provinciaal beleid. Dus kan het best zo zijn dat de Provincie voet bij stuk houdt en het permanente bewonen niet zal honoreren. Een ander groot knelpunt is het verschil in belang. Voor de meeste recreatieparken die onder de reikwijdte van de kadernota vallen geldt dat er sprake is van veel individuele eigenaren. Dit maakt de opgave flink lastig. Er is sprake van verschillende en tegenstrijdige belangen. Uit oriënterende gesprekken met eigenaren van recreatiewoningen is gebleken dat ook de mening van een Vereniging van Eigenaren niet altijd de mening van een individuele eigenaar is.

Aanpak

In de kadernota worden de beleidsopties en de aanpak in drie richtingen ingedeeld: Recreatie – het in standhouden van de recreatieve bestemming. Het transformeren met de opties dubbelbestemming en huisvesting arbeidsmigranten. Overigens niet op elke locatie is huisvesting van arbeidsmigranten gewenst en tenslotte kwaliteitsverbetering met de optie ruimte voor ruimte. Met o.a. dan ook kwaliteitsverbetering te bereiken door het saneren van de locatie en zo landschappelijke en esthetische winst te boeken. Bij een recreatiepark kan ook een combi natie van beleidsopties worden ingezet.