Kassenbouw in Oude-Tonge

GOEREE-OVERFLAKKEE – Het college van b. en w. is bevoegd om op een omgevingsvergunning (voor ondernemer Van Noord) te beslissen op zijn aanvraag voor het realiseren van kassen, warmte opslag en bassins in het kassengebied in Oude-Tonge. Echter daarvoor moest de gemeenteraad dan een verklaring van geen bedenkingen verlenen. Dit op basis van een goede ruimtelijke ordening. Dat was dus het agendapunt in de vergadering van donderdagavond. Het gaat hier om een bouwwerk met een omgang van ruim 9000 m3 en een oppervlakte van meer dan 1500 m2. Het leek een eenvoudig agendapunt, uiteindelijk werd het verzoek van het college (met alleen de fractie EVV tegen) wel aangenomen. De gevolgde procedure kreeg bij PvdA (Grinwis), Van Alphen (EVV) en Heintjes (VKGO) de handen niet op elkaar.

Door Jaap Ruizeveld

Alle fracties gunden de ondernemer zijn bedrijfsuitbreiding maar het feit dat het onderwerp laat, na bespreking in het Presidium, toch nog aan de agenda werd toegevoegd viel niet goed. Onbekend was de informatie overigens niet want op 14 februari waren de fracties ingelicht.
VVD (mevrouw Nijssen), SGP (C.Grinwis) en CDA (Pijl) waren toch verbaasd. Zij hadden tussentijds info ingewonnen over de procedure en konden met de beantwoording daarvan uit de voeten. PvdA-er Grinwis vroeg het punt van de agenda te halen maar liet zich na uitleg door wethouder Markwat overtuigen voor te stemmen. Pipping (ChristenUnie) vond de uitbreiding passend. Hij wees op de kansen voor de werkgelegenheid. Van Alphen herhaalde dat hij een zorgvuldig te doorlopen procedure miste (o.a. geen ontwerp ter visie gelegd). Heintjes (VKGO) vroeg aan de wethouder expliciet of er een ontwikkeling voorhanden is voor grootschalige kassenbouw. Markwat zei dat daar geen sprake van is.

Waar gaat het om?

De beoogde kassen zijn voor een groot deel gesitueerd op gronden bestemd voor agrarische doeleinden met nadere aanduiding glastuinbouw. De verklaring van geen bedenkingen heeft betrekking op het afwijken (maximale hoogte kassen) van het bestemmingsplan. Het Waterschap diende een zienswijze in omtrent een te dempen watergang en compensatie daarvoor. Inmiddels is gebleken dat het geconstateerde detail eenvoudig in overleg kan worden opgelost en het bezwaar dan kan vervallen. Voor de daadwerkelijke bouw van de kassen wordt een afzonderlijke aanvraag ingediend. Hiervoor hoeft de raad niet opnieuw een besluit te nemen.