Afbeelding
Foto:

Toeristisch recreatieve sector moet betere resultaten boeken

GOEREE-OVERFLAKKEE – De gemeente staat samen met VEERO (Vereniging Eigenaren en Exploitanten van Recreatie Ondernemingen) en andere partners voor een nieuwe opgave om goed uitvoering te kunnen geven aan de eilandelijke Toeristisch Recreatieve Visie 2025. Een document dat in 2017 door de raad is vastgesteld. Dit staat in een raadsbrief van het college van b. en w. Niet zozeer uitbreiding van de capaciteit, maar een betere benutting ervan staat centraal. De nadruk ligt (in fase 2) niet meer op nieuwe projecten, maar op herontwikkeling van de bestaande terreinen en locaties. Het toerisme is heel belangrijk voor het gehele eiland. Het omvat 11 procent van de werkgelegenheid.

Door Jaap Ruizeveld

"De sector zal, met versterking van natuur en landschap, in balans met de woonomgeving en op basis van de kernkwaliteiten en waarden van het eiland, betere resultaten moeten boeken", meldt de raadsbrief. Dus meer gasten, meer overnachtingen en meer bestedingen per slaapplaats. Dat kan alleen als de sector meer toegevoegde waarde levert aan huidige en potentiële gasten. Om deze uitdaging te kunnen invullen is als uitgangsbasis nader onderzoek gedaan naar de overnachtingscijfers. Deze zullen ook de komende jaren gemonitord worden. Uit de cijfers blijkt dat er al een grote ontwikkeling is in het aantal overnachtingen. (In 2014-2016 een totale stijging met 13%). De verwachting is dat deze lijn wordt doorgezet door de toename van accommodaties waar men het gehele kan verblijven. Het gaat daarbij zowel om reeds bestemde nieuwe ontwikkelingen als verbetering van bestaande recreatieparken.

Voorbeelden

Het masterplan voor omgeving Ouddorp en het ontwikkelkader zijn al gestart. De ontwikkelingen op recreatief vlak zijn ook - eiland breed - voorbereid en of al in uitvoering. Voorbeelden zijn het van het strandje bij Twins (Ouddorp), doorontwikkeling van Aseal (Stellendam) en nieuwe recreatieve trekkers als een uitkijktoren en speelschip in respectievelijk Oude-Tonge en Ooltgensplaat.

Uitvoeringsprogramma

Het masterplan Ouddorp is één van voorgestelde masterplannen als uitwerking van de indicatieve zoneringskaart in de visie. Door de vele ontwikkelingen in het gebied heeft dit masterplan prioriteit gekregen om zo meer duidelijkheid te geven wat hier nog kan aan ontwikkelingen. Dit alles om de recreatiesector rond Ouddorp vitaal te houden. Inmiddels zijn er diverse ontwikkelingen uitgevoerd of in uitvoering. In economische zin lijken de doelstellingen daarmee haalbaar te zijn. Maar er is ook weerstand onder de bevolking tegen nieuwe recreatieontwikkelingen. Om die reden wordt er samen met belanghebbende partijen een duidelijk kader opgesteld wat er in de toekomst nog mogelijk is. De gemeenteraad zal bij de vorderingen en uitvoering van de visie en het masterplan nauw betrokken worden, zo belooft het college in haar raadsbrief.